Utovar nedeljom, 24. maj

Šta je čovek bez svog lengvidža? Zero!

Pokretanje postupka protiv ministra se smatra politički motivisanim, ali je zato skorašnja rehabilitacija odrađena po slovu zakona i bez uticaja politike. Ako se ipak tu nešto i pokaže osnovanim, jednog će međ’ ambasadore, a drugog međ’ đake iznad školske table. Šale(?) i sprdnje nikad dovoljno. Jedni menjaju nazive, a drugi skidaju petokrake sa grbova sportskih klubova.

IstorijaMenjanje istorije nije naš patent. Odavno je poznato da istoriju pišu pobednici, a da bi se istorija menjala, valja uzdrmati pijedestal pobednika. Za početak (dodatnom) politizacijom već ispolitizirane proslave pobede u Drugom svetskom ratu (koju ne treba izjednačavati sa pobedom nad fašizmom). Da se razumemo, proslava pobede kao okončanja rata i dolaska mira na takav način da se pred svedocima i kamerama prošeta ratna menažerija je vrhunski nonsens.

Sadržaji udžbenika iz kojih su Samuraji učili istoriju odudaraju od sadržaja sadašnjih udžbenika iz istog predmeta. Verujemo da je tako i kod posetilaca ovog bloga. A iz istorijskog ugla gledanja nije mnogo vremena prošlo.

U međuvremenu, kad već pominjemo… Valjalo bi prebrojati domaće ovlašćene izdavače udžbenika. Ako krenete sami u ovu avanturu, nemojte se uplašiti kad dođete do dvocifrenog broja. Za utehu može poslužiti informacija da ih je u jednom trenutku bilo čak 27. Širom sveta, u zemljama sa daleko više stanovnika i daleko više školske dece, ima ih ne više od dva. A sadržinsku slobodu u planu i programu imaju manju od 40%, koliko je ona dozvoljena u Srbiji.

Obrazovanje

Ako svemu tome dodamo razne nezvanične dilove koje škole imaju sa izdavačima, onda ne treba da nas iznenadi što mladi jedva znaju da saberu dvocifren i trocifren broj (bez kalkulatora), složene rečenice preskaču i u izgovoru i prilikom čitanja, a aorist je ostao negde u školskoj klupi i nejasno je u kakvoj je vezi sa imperfektom. A to i ne treba da čudi – roditelji obrazovanje svoje dece u potpunosti ostavljaju školi, a škola udžbenicima u kojima se može saznati da je otac 10 godina stariji od sina, a zadatak sa ovakvim tekstom “U kutiji je 45 loptica različitih boja. Svaka treća je crvena, a svaka deveta je plava. Koliko ima loptica od svake boje?” ima rešenje.

Dripci

Uglavnom, neka nam je bog u pomoći. Ali ne ovaj srpski pravoslavni, jer ovde su crkveni velikodostojnici počeli da traže dokaze umesto da veruju (“blago onom ko ne vide, a poverova”), a možda i neke druge naopake stvari rade u sklopu svoje posvećenosti duhovnosti, skromnosti i časti (citat samocenzurisan, jer su već dvojica pala u nesvest u pokušaju da ga prenesu ovde).

Savet Alana Forda

Ako ne koristite veb-pregledač Chrome, Gugao vam je spremio navlakaču u nameri da vas slomi. Doduše, ova je dobra i liči da bi poneko mogao i da popusti: atlas 100.000 zvezda je zamišljen kao interaktivni i približno realistični prikaz našeg najužeg zvezdanog komšiluka u Mlečnom putu.

100.000 zvezda

Ako već imate Chrome (jer vam je bio potreban ili ste, prosto, umorni od silnih teorija zavere), preporučujemo vam da pogledate taj sadržaj. Doduše, postoji realna opasnost da tom prilikom i naučite nešto, ali jebe*š ti taj svet u kojem nema nikakvih opasnosti.

Poglavičina ženaPadne avion u džunglu na nekom pacifičkom ostrvu. Prežive Amer, Francuz i Lala, ali ćape ih ljudožderi. Poglavica im nudi oslobađanje od smrti, ali samo ako postave pitanje na koje urođenici ne mogu da nađu odgovor.

Amer upita: šta je to Menhetn?

Ne zna poglavica, ne zna vrač, ne zna niko u selu. Tog trenutka kreće akcija: na sve strane oko sela sedaju za bubnjeve, da dobace pitanje do komšija. Začuje se lupanje bubnjeva u daljini, pa uskoro na još većoj daljini… Uskoro celo ostrvo treslo od bubnjeva: na sve strane tamba-lamba, tamba-lamba, tamba-lamba…

Vračeva ženaNakon dva-tri sata, počnu bubnjevi u daljin ida zamiru. Uto stiže odgovor i – ode Amer u paprikaš za ručak.

Francuz je pokušavo da bude pametniji, pa je upitao: šta je to Sauvignon Blanc?

Ista priča. Razleže se ostrvom tamba-lamba, tamba-lamba, tamba-lamba… Trajalo je nešto duže, možda pet-šest sati, ali na kraju stigne odgovor i na kraju ode Francuz u kazan za Amerom.

Lali pade na pamet da upita: šta je to seminar?

Ista slika: niko u selu ne zna odgovor, očas se razleže tamba-lamba, tamba-lamba, tamba-lamba…

KuvarMeđutim, tri dana prođoše, a odgovor se ne pojavi. Najzad, reče poglavica Lali:

– Odustajem! Kaži šta je to seminar i ideš kući!
– Pa, to…
– Šta sad – TO? Kakvo TO?
– Pa, to što ste sad vi radili… Prvo te u’vate neki da ni ne znaš ko su, pa ondak navale tri dana tamba-lamba, na kraju se ispostavi da polaznik zna više od organizatora i ondak ideš kući.

Da vas upoznamo: pred vama je budala meseca. Naručio je i odjednom pojeo sve što postoji u meniju restorana brze hrane.

Borcima za istinu zaista nije lako.

HAARP

NaravnoCitat nedelje meseca godine decenije dolazi od čoveka kome potpuna sloboda medija (ponavljamo. Potpuna. Slobodda. Medija.) nije dovoljna, nego će on tu potpunost slobode medija da prevaziđe svojim delom i da stvori još potpuniju nadslobodu kvaz… cirk… trt… k-hm… medija:

Postoji potpuna sloboda medija u Srbiji, naravno da uvek može bolje i ja ću učiniti sve da to omogućim.

Lksndr Včć, prmjr Vld Srbj

Svaka čast. Svaka čast. Svaka. Čast. Svaka.

(Via)

Kada bi neko umeo da nam objasni ovaj savremeni trend u gradnji alatnih mašina, bilo bi nam lakše… Elem:

Sikirče

Dolazi leto i šetaćete fotoaparat malo više nego inače. Potrebno je veoma malo truda da praksu sakupljanja digitalnog smeća preinačite u praksu namenskog, celishodnog ili barem zanimljivog fotografisanja. Pritom ne mislimo na tehniku: mislimo na činjenicu da upravo digitalni fotoaparat predstavlja najčešću ozbiljnu smetnju da fotografišete. U to ime, portal Digital Photography School, koji bi i inače trebalo da posećujete malo češće ako vam je stalo da u vašim fotografijama uživa još neko osim vas samih, pripremio je za vas nekoliko saveta o pristupu fotografisanju i obrazložio ih tako da može da ih razume svako (ko zna engleski jezik, glasi tužno ograničenje):

Zvonce

  1. Sposobnost da vidite je stanje duha.
  2. Krenite u lov za svetlom.
  3. Vraćajte se na ista mesta.
  4. Napravite sopstveni projekat pogleda.
  5. Osećajte svet oko sebe.
  6. Slikajte tek iz trećeg impulsa.
  7. Ne potcenjujte pogled u suprotnom smeru.

Istini za volju, ima toga još. Ali, svejedno: ne postoji loš spisak saveta. Svaki je dobar zato što ćete uvek izvući neku pouku: neko saznanje vas čini boljim, a neko drugo vas upućuje da prepoznate zašto izrečeni savet nije dobar za vas. U oba slučaja, dobitak.

Palac!– Tata, tata! A da li je istina što pišu u novinama da fejZbuk zaglupljuje ljude?

– Wtf? Omg, jbt, lol! 🙂

KafkaOpet citat! Ovog puta dolazi od čoveka koji je zaboravio da patentira svoje preduge rečenice, ali je umeo da odabere čoveka koji neće ispuniti amanet spaljivanja kompletnog neobjavljenog opusa, pa su tri romana na kraju ipak sačuvana (uostalom, ko je uopšte ta gospođica Birstner i kakve ona veze ima sa umetnikom Titorelijem):

Jedan idiot je jedan idiot. Dva idiota su dva idiota. Deset hiljada idiota su već politička partija.

Franc Kafka

Nije dovoljno svečano otvaranje makete. Morate imati i crtež i maketu. Jer imate majstora kojima treba oboje. Jedno može da bude dovoljno, ali uz izvestan rizik.

h06DEBB97

I konačna misao nedelje:

Чекајте, ако је Зелени Венац – зелењак, Студенски град – студењак, онда је Београд на води – водењак.

Beograd na vodi

(tnx PPNS via FB)

#onokad se kačiš sa besnim matorim petlom…

kokokoda

Jeste li skoro sreli neku hrabriju osobu? Ili je dečko, prosto, neiskusan, pa ne zna da mu je glava u torbi zbog ove preljube?

Dobra lozinka daleko se čuje.

Je li tako, Marinko?

Nikada ne potcenjujte značaj šarenila u životu.

Šarenilo u đačkim sveskama. Šarenilo u knjigama. Šarenilo u pozorištu. Šarenilo na ulicama. Šarenilo u pogledima. Šarenilo u mislima. Šarenilo u rečima. Šarenilo u turističkim putovanjima. Šarenilo u prijateljstvima. Šarenilo u stanovanju. Šarenilo u proizvodnji. Šarenilo u investicijama. Šarenilo u izvorima zarade. Šarenilo u medijima. Šarenilo u politici (unutrašnjoj i spoljnoj). Šarenilo u idejama. Šarenilo u pogledu u budućnost. Šarenilo kao takvo. I, da ne zaboravimo, šarenilo u tumačenju stvarnosti.

Seća li se neko još nekog šarenila? Ili ste zaboravili i na sva gorepomenuta?

Voćna salata

Ima raznih šarenila. Pa tako i šarenilo na trpezi. Ono je već realno, jer se dovijamo na razne šarene načine da život barem u domenu moranja dovedemo u red. Prijatan ručak vam želimo, sa sve nekom šarenom voćnom zajebancijom kao desertom.

2 komentara na temu “Utovar nedeljom, 24. maj”

  1. Jedno može da bude dovoljno, ali uz izvestan rizik.

    No, ponekad ima smisla 😉

Komentari su onemogućeni.