Karavan

Džez stalno pominjemo na ovim stranicama, ali se niko od nas ne usuđuje da napiše nešto konkretnije. Razlog je jednostavan: svi smo poštovaoci, ali smo poprilično daleko od tog nepreglednog mora dobra muzike, pogotovo u poslednje vreme. Sve teže plivamo i u ovom našem, jer je pojam rock & roll svakim danom sve rastegljiviji.

No, od nečega mora da se počne.

Današnji klip pruža idealnu priliku da spojimo klasičnu džez temu i savremene muzičare. “Caravan” je standard koji je proslavio legendarni Duke Ellington. Suvišno je pričati o ovoj temi, jer je za svojih 80 godina postojanja doživela bezbroj izvođenja i svako od nas ju je čuo u barem nekoliko izvedbi.

Za umetnicu nisam siguran koliko je poznata kod nas.

Hiromi Uheara je bila čudo od deteta. Gde god bi se pojavila, postala bi senzacija. Plenila je energičnim nastupima i brilijantnom tehnikom sviranja. Takve stvari ne ostaju nezapažene, pa se Hiromi može pohvaliti da je u doba kad je bila tinejdžerka, kao specijalni gost, delila binu sa Chickom Coreom. Posle toga, grudva je nastavila da se kotrlja – završila je prestižni Berklee College od Music, gde joj je mentor bio Ahmad Jamal, jedan od najvećih džez klavirista svih vremena.

HiromiZa dvanaest godina, Hiromi je snimila devet albuma, pokazujući pritom da nema nikakvih predrasuda i da je sklona istraživanju. Muzika koju izvodi je mešavina džeza, džez roka, klasike i svega drugog što joj padne na pamet. Dovoljno je samo da pogledate ovaj primer i odmah će vam biti jasno o čemu to pričam.

Definitivno, to je muzika za muzičare, vrh ponude. Naravno, to ne znači da i mi ne treba da uživamo u njoj. Hot smile