Liči mi na đavola

O nekim muzičarima sam samo čitao, a nikada nisam uspeo da ih čujem kako treba. Za frikozu poput mene to je bolna spoznaja, ali ja sam strpljiv. Već sam u više navrata pisao kako su pojedini naslovi ili izvođači na čudesan način dospevali do mene tek posle više decenija.

Cevka ponekad pomaže, ali ne uvek. Našao sam par klipova Lotti Golden, ali nikada sve pesme sa njenog albuma o kome su se ispredale svakakve priče.

Već posle nekoliko taktova i prvog susreta sa njenim pevanjem bio sam zatečen. Vilica mi je pala na patos i u maniru pravog anglosaksonca, ostajući u neverici, samo sam prozborio:

Oh, my, my…

Prevedeno na razumljiviji jezik – suncetijebemžareno, ova nije normalna! Surprised smile

Tako je počela moja potera za njenim mitskim albumom Motor-Cyrcle (1969). Posle mnogo vremena i dopisivanja sa neznancima, napokon sam ga se dočepao. Doduše, u nekom krljavom zvučnom zapisu, ali ne mari – poklonu se zubi ne gledaju. Winking smile

Motor-cycleOno što je iznenađujuće, album kompletno zvuči fantastično, od prvog do poslednjeg tona! Lotti peva kao najveće crne dive soula & funka, a muzičarska ekipa naprosto briljira – takvu nadahnutu i srčanu svirku odavno nisam čuo. Tekstove baš nisam najbolje razaznao, ali se pri ruci našao Fred – skenirao mi je omot ploče u velikoj rezoluciji, tako da sam mogao da ih pročitam.

Ni posle čitanja nisam bio mnogo pametniji – pesme su govorile o nekom svetu koji nikada nisam upoznao. O ljudima i događajima iz nekog drugog vremena koji su eho života u umetničkom podzemlju Njujorka krajem šezdesetih. O drogama, prijateljima, smrtima i ljubavima.

Ugovort sa Lotti za Atlantic Records potpisao je čuveni producent Jerry Wexler, koji je za snimanje angažovao Atlanticov kućni sešn band kao pratnju. Eto ko je napravio taj “zvučni zid”. A onda se Atlantic na neki način povukao iz celog projekta. Razlozi su nepoznati, nagađa se da su tekstovi bili isuviše provokativni & radikalni za to vreme. Uprkos nedostatku reklame, Motor-Cycle je pronašao svoje slušaoce i postao kultni album.

Zbog toga mi je potpuno nejasno zašto ga ljudi iz Atlantica još nisu remasterizovali i ponovo izdali. Kada se to bude desilo, ja ću biti prvi u redu za svoj primerak.