Gde si do sada bio?

Ako priupitamo sopstvenu decu zašto tako malo čitaju, lakonski će nam odgovoriti: “Svega ima na Netu, samo uposliš Gugla…”

Eh… Mnogo toga tamo nema. I don't know smile

I dok se zlopatim sa šmrkavicom & temperaturom kada im vreme nije i polako umirem na septembarskih trideset i nešto stepeni, malo radosti dolazi od pevačice Sandre Rhodes za koju niko živi ovde nije čuo. Doduše, neki od onih luđaka sa kojima se povremeno družim na netu su je pominjali, ali njen album nisam uspeo da preslušam. Ni da ga vidim.

Kako bi Gugao trebao da bude i moj prijatelj, dao sam se u potragu. Tu smo se u startu posvađali jer mi je uporno sugerisao neku Zandru Rhodes. Šta da kažem o bapcu od 75 godina koja ima ljubičastu glavu? Fuj, bre! Steaming mad

Cevka, kao mlađa sestra Gugla, bila je sledeća stanica. Ima frikova koji znaju tamo da okače kompletne albume koji su raritetni, pa mi se, možda, posreći. Kucam Sandrino ime u tražilicu i ostajem razočaran – samo dva snimka. Bacam uvce na njih i konstatujem da mi se dopada. Ali šta da radim da obezbedim ostatak?

E, onda sam zakukao kod pomenutih luđaka…

Sandra RhodesKao i obično, reagovali su munjevito… Kada sam se jutros probudio, album me je već čekao. I dok ljuštim čaj od travki ubranih na Goliji umesto tradicionalne Nesice, pažljivo ga slušam.

Dobar! Pun je odličnih pesama, negde je između mekšeg soula & conturyja. Dominira Sandrin fini glas i maestralno višeglasno pevanje.

Sledi višesatno gubljenje vremena i zavirivanje po kojekakvim budžacima kako bih, barem malo, i sebi i vama objasnio tu priču.

Sandra Rhodes, njen suprug Charles (Charlie) Chalmers i sestra Donna Rhodes nisu bili nimalo naivne face, jer su se krajem šezdesetih muvali sa značajnim crncima iz sveta muzike. Aretha Franklin, Al Green, Melissa Manchester, Wilson Pickett i Millie Jackson samo su neki od njih. Malo je neuobičajena kombinacija da beli muzičari pevaju preteće vokale i sviraju za crne… Da pomenem i to da je Sandra Rhodes intenzivno pisala pesme koje su izvodili top muzičari različitih žanrova – Isaac Hayes, The Staple Singers na crnoj strani, a Conway Twitty & Skeeter Davis na beloj. U to vreme, njihov život se odvijao otprilike ovako: večeras ćemo da tezgarimo u klubu kod Ala Greena, a sutra nastupamo na nekom vašaru u Tenesiju sa Krisom Kristoffersonom. Smile with tongue out

Uglavnom, teško je pohvatati gde su bili sve ove godine i sa kime su sve radili. Jedan od onih zaluđenika tvrdi da su snimili preko trideset singlica za male diskografske kuće, što je nemoguće pouzdano utvrditi.

Čarli se danas bavi produkcijom i svira u pratećoj grupi Paula Anke. Razveo se od Sandre, koja i dalje nastupa u lokalnim klubovima. Na svirkama joj Donna često pravi društvo.

– * –

Ja se i dalje patim sa šmrkavicom. Doktorke, gde ste? Hot smile