Dani ludaje 2015 (4): Vašarski aspekti

Veća fotografija je ovde.

Kikinđani se ponose činjenicom da Dani ludaje nisu postali utilitarno-komercijalni šou bez ikakve ideje o tome zašto se sve to dešava. Za nas, to je svetkovina koja obeležava kraj sakupljanja roda sa plodnih njiva, pa se polako prelazi u režim zazimljavanja. Za  to vreme, čovekoliki majmuni vas presreću tokom Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju i naplaćuju vam ulazak vozila 300 dinara, pri čemu vas ostavljaju da se sami snađete gde ćete parkirati (a jedini takav “parking” je na pogrešnoj strani grada, odakle vam treba pola sata pešice do centra); drugi čovekoliki oduzimaju flašice sa vodom majkama sa decom, jer tu vodu nije proizveo sponzor svečanosti. U Zrenjaninu su vlasti, iz čiste pakosti, ove godine minirali baštu Zelenog zvona, najuglednijeg klub-kafića u krugu od 50 km, samo zato da bi neki indijanci mogli da prodaju kiselo pivo na tom mestu (na manifestaciji piva u gradu koji više nema pivaru), a vlast uzela veliku pristojbu za prodajno mesto.

Međutim, baš te pristojbe i komercijalni momenti svake opštenarodne manifestacije čine da se vašarska atmosfera i ikonografija ne mogu izbeći ni na Danima ludaje. Ajde-de, učini se bar toliko da se svi ti prodavci gluposti pomere na određeno mesto, pa postoje avenija pljeskavica, bulevar gaća i čarapa, aleja plastičnih igračaka, bašta bombondžija, ulica proizvoda istočnoazijskog porekla… U jednom odeljku, bliže centru, zatiču se prodavci raznih predmeta uobičajene kič-ikonografije, gde možete uočiti čak i neke zanimljive predmete. Mene taj deo vašarske postavke veoma zabavlja kao objekat fotografisanja; nisam kupio nikad ništa, a mislim da nije ni Jasna.

Omiljeni kič-motiv preduzetnih prodavaca beskorisnih predmeta poslednjih godina je sova, jer se upucavaju turističkoj organizaciji Kikinde, koja sada forsira sovu kao novi brend Kikinde (u gradu se nalazi najveće gradsko stanište sova utina na svetu – a to je tako jer nema više šuma oko Kikinde, a sove negde moraju da se gnezde). Sove od glazirane grnčarije, u svim pastelnim bojama, predstavljaju atak na sinapse i uvredu za poimanje dobrog ukusa, ali nisam mogao da odolim, pa sam zabeležio par kadrova.