Ne možeš biti toliko jaka

Kada se pamet spusti tamo gde ne bi trebalo da bude, velike šanse su da će da dođe do belaja. To zna svaki iskusni muškarac i trudi se da do takve “situacije” nikada ne dođe, ali… Čudni su putevi kojima se hormoni, fermoni, i još neki slični pojmovi iz medicine koji se teško pišu, a još teže pamte, kreću. Posledice dobro znamo. Sa željenim se borimo celi život, a one neželjene se rešavaju na razne načine.

Did they tear it out, with talons of steel
And give you a shot, so that you wouldn’t feel
And wash it away, as if it wasn’t real
It’s just a mistake, I won’t have to face
Don’t give it a name, don’t give it a place
Don’t give it a chance, it’s lucky in a way

Kada se pamet spusti tamo gde ne bi trebalo da bude, velike šanse su da će da dođe do belaja.

To zna svaki iskusni muškarac i trudi se da do takve “situacije” nikada ne dođe, ali… Čudni su putevi kojima se hormoni, fermoni, i još neki slični pojmovi iz medicine koji se teško pišu, a još teže pamte, kreću.

Posledice dobro znamo. Sa željenim se borimo celi život, a one neželjene se rešavaju na razne načine.

Graham Parker se teme abortusa dohvatio za mene potpuno neočekivano u ovoj pesmi, sa Graham Parker - Squeezing Out Sparksjasnim stavom. On je protiv toga. U vreme kada su se Sex Pistolsi & slični drali na razne teme, on je bio ozbiljan storyteller koji je svoje vizije saopštavao biranim rečima. Zato ne čudi što je album Squeezing Out Sparks (1979) brilijantno svedočenje o velikom talentu ovog autora – jedan od onih koji su bitno uticali na veliki broj značajnih engleskih muzičara. Oni koji, poput mene, malo bolje pamte to vreme, sigurno će se prisetiti kako su Elvisa Costella na početku karijere novinari nazivali “Parkerom u malom pakovanju”. A verujem da bi i muzičari poput Paula Wellera ili Joea Jacksona imali šta da dodaju na temu svojih ranih uzora.

Iako su mu albumi bili vanserijski, Parker i njegov prateći bend The Rumour nekako su se držali po strani od medija i nisu pobuđivali neku veću pažnju. To se odrazilo i na komercijalni uspeh – nisu se oparili. Ali su uporno gurali svoju priču i nudili fenomenalne scenske nastupe.

Mnogo godina kasnije, Graham Parker je i dalje živahan i stalno nastupa. Iza sebe ima preko dvadest studijskih i isto toliko albuma snimljenih uživo koji svedoče o jednoj izuzetno bogatoj karijeri.

Pripremajući ovaj tekst, video sam da je Parker ove godine objavio novi album, „Mystery Glue“. Inače ga ne bih ni primetio – tako tipično za ovog neobičnog čoveka.