Ponovni odlazak u Kaliforniju

Danas nešto nisam raspoložen, ali kada slučajno nabasam na ovakvu Ekipu raspoloženje mi se momentalno popravi. Još kada je u pitanju pesma koja je, u stvari, muzička magija, onda odmah puštam dalje.

Šef je pre nekoliko godina pisao o pesmi “Going to California” i svoj tekst zaključio rečima: “Neka sluša ko ima uši. Neka čuje ko ima dušu.”

Ova Ekipa, očigledno, ima i uši, i dušu.

Reč Ekipa nije slučajno napisana velikim slovom. Reč je, odreda, o prvoligašima koji godinama izvode muziku za srce i dušu.

Priču vodi jedan od najznačajnijih autorskih i izvođačkih dueta koji neguje tradicionalni Dave Rawlings Machinezvuk sačuvan od strane prvih doseljenika u Ameriku (Appalachian music) ukomponovan u sopstvene pesme i modernije trendove – Gillian Welch & Dave Rawlings.

Zatim, tu su dva asa koji pripadaju različitim grupama, a istoj muzičkoj školi — Willie Watson (Old Crowe Medicine Show) i Paul Kowert (Punch Brothers).

Počasni član je onaj čikica levo u klipu sa mandolinom u rukama, koga retko imamo prilike da vidimo, a koga će prepoznati svako ko se sa rock muzikom druži barem upola koliko ja – John Paul Jones. Uostalom, on svira mandolinu i na originalnoj verziji snimka ove pesme.

Sve što bih dalje pisao bilo bi čisto gubljenje vremena. Zato zavrtite ovu pesmu barem još koji put. Jer ovo je jedna od onih u kojima uvek možete čuti nešto novo. Pritom ne mislim na tonove, već na slojeve.

– * –

Ako niste na prvu loptu ukapirali, shvatićete da je u pitanju čista magija.