U nebeskoj bašti… možda

Oh, won’t you come with me
And walk this land
Please take my hand

Pažnja, momci i devojke, pred vama je stvar koja je bitno uticala na istoriju rokenrola!

Pesma “In A Gadda Da Vida” grupe Iron Butterfly predstavlja prekretnicu na prelasku iz psihodeličnog na hard rock krajem šezdesetih godina prošlog veka. Traje preko 17 minuta, a verzija na albumu je snimljena u jednom cugu – bend je zaseo i izveo stvar kao tonsku probu, čekajući da se producent pojavi na snimanju. Kada je ovaj preslušao snimak, zaključio je da tu nema šta da se doda ili oduzme.

Oko nastanka naziva pesme postoji nekoliko priča. Navodno, originalni naziv je bio “In The Iron Butterfly - In A Gadda Da VidaGarden Of Eden”, ali tokom studijskih sesija pevač Doug Ingle se toliko napio (ili uradio) da je bio u stanju samo da promrmlja ono malo teksta što se ponavlja u pesmi. Druga teorija je da bubnjar, koji je slušao snimak preko slušalica nije baš najbolje razumeo šta ovaj izgovara. U svakom slučaju, bendu se na kraju svidela ta varijanta naslova, te su je i ostavili.

Album istog naslova zauzeo je četvrto mesto na Billboardovoj listi i kuriozitet je da je reč o prvoj ploči koja je zvanično imala platinumski tiraž (preko 30 miliona prodatih kopija do sada), otkako je RIAA počela to da beleži. To je bio najprodavaniji album u SAD tokom 1969. godine.

Grupa je, s izvesnim pauzama i promenama članova u međuvremenu, aktivna i dan danas, s tim da ništa novo nisu snimili u poslednjih 40 godina.

1 komentar na temu “U nebeskoj bašti… možda”

  1. Mor’o sam pustiti još jedared…jbg.

Komentari su onemogućeni.