In memoriam: Black 1962 – 2016

Juče nas je dočekala tužna vest da je Colin Vearncombe, poznatiji muzičkoj sceni kao Black, preminuo od posledica saobraćajne nesreće koja se desila u Irskoj pre dve nedelje.

Kada me pitaju zašto volim ploče, jedan od argumenata je upravo taj da ako se oslanjamo na hitove koje nam danas serviraju preko YouTubea i sličnih Internet medija, te ne uspevamo da dođemo u dodir s ostalim dobrim pesmama izvođača. Ploča nas forsira da poslušamo ceo album i tako otkrijemo skrivene dragulje koji se nisu probili do top lista.

O tome sam već pisao u prvoj objavi posvećenoj Blackovoj muzici na ovim stranama, pre Moja skromna kolekcija Blackovih albumaneke 3 i po godine. Domaćoj publici on je poznat pre svega po naslovnoj pesmi s albuma Wonderful Life i eventualno po „Everything Is Coming Up Roses“, a ostale dobre stvari s albuma su ostale u zapećku. Još gore kod nas je prošao njegov drugi album, Comedy, vrhunsko muzičko delo sa kojeg se nijedan singl nije zavrteo po domaćim radio stanicama, o spotovima na televiziji da ne pričamo. Današnja stvar je s tog albuma.

Black u međuvremenu nije hajao za to što ga Srbi nisu zapratili, te je pored pomenuta dva u međuvremenu izdao još devet studijskih, dva živa, i remiks prvog albuma. Poslednji album, Blind Faith, izdao je u aprilu prošle godine, kroz interesantan projekat prikupljanja sredstava od obožavalaca putem sajta PledgeMusic.

Is there room in the sky
for all of us angels here
on Earth?

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte NEĆE biti objavljena. Obavezna polja su obeležena zvezdicom *

CAPTCHA ImageChange Image