Vreme plakanja

You don’t know how to ease my pain
You don’t know what the sound is, darlin’?
It’s the sound of my tears falling
Or is it the rain?

Svakome naiđe trenutak kada pusti suzu…

U stvari, o ovoj pesmi nema mnogo šta pametno da se kaže — sva je u recikliranju navedenih stihova. Ona je samo podloga za majstorski urađen video.

Po sopstvenim rečima, Kevin Godley i Lol Creme su sa muzičkim biznisom završili u trenutku kada se originalna postava grupe 10cc podelila. Šef i ja smo odavno, kao njihovi veliki fanovi, komisijski utvrdili da nam nikada neće biti jasno zašto su to uradili. Sujeta je čudna stvar i ljude navodi na svakakve gluposti… U svakom slučaju, dobili smo još više muzike koja je bila na tragu njihovih 10cc radova.

godleycremeGodley & Creme su bili onaj zezatorski deo grupe i ljudi skloni eksperimentu pa njihova dela treba tako i razumeti. Tačnije, sve ono što su zajedno radili bila je velika igra. Tako su, kako bi proslavili 25 godina zajedništva rešili da naprave remiks svojih pesama – The History Mix, Vol. 1 (1985) je odličan, ali vrlo neobičan album na kome su isprobavali novu studijsku tehniku. U tome im je pomagao Trevor Horn.

“Svu muziku koju smo zajedno radili – demo snimke, pesme, šta god smo zabeleželi, stavili smo u muzički blender, Fairlight, i dobro promešali.” U neku ruku, album je poigravanje i sa vernim sledbenišvom – teško ga je slušati i razumeti ako se ne poznaje njihov prethodni rad, jer samo na taj način mogu se provaliti mnogobrojni citati razbacani po pesmama.

Generalna ideja prenela se i na video za pesmu “Cry” – u njemu se različita lica pretapaju jedno u drugo korišćenjem analognog cross-fadinga. Sve je dospelo do MTV-a koji je u to vreme bio u povoju, a ovako vizuelno neobičan spot je često emitovan i mogima se trajno urezao u pamćenje. Ko je dalje mislio na samu pesmu.

Godley & Creme su otkrili svoj novi talenat: režiranje video spotova. Izgleda da ih je to obuzelo narednih godina, pa ih srećemo potpisane na mnogima od njih koje dobro znamo. Da se podsetimo: Police (“Every Breath You Take”), Duran Duran (“Girls on Film”), Herbie Hancock (“Rockit”), Frankie Goes to Hollywood (“Two Tribes”)…

Tako su nastavili da rade i da se dobro zezaju. A to čine i danas.