Rekvijem

Сказочник сотни лиц
Он не учил как жить
Просто из тысяч слов
Выбрал любовь
И разделил свой мир
Поровну меж людьми

Učimo ruski, za svaki slučaj. Open-mouthed smile

Rekvijem je liturgijska služba u Katoličkoj crkvi u slavu preminulog. Naziv je dobio po stihu Requiem aeternam dona eis, Domine što bi značilo “Podari im večni život, Gospode”. Zapravo, to je molitva za duše mrtvih vernika koje se nalaze u Čistilištu i čekaju Sudnji dan da budu uzdignute u Raj. Sličan je opelu u Pravoslavnoj i grčkokatoličkim crkvama.

Poznati kompozitori su česti posezali za ovom formom, a najpoznatije rekvijeme napisali su Mocart i Verdi.

Današnji rokerski rekvijem posvećen je Johnu Lennonu.

Početkom osamdesetih, iza Gvozdene zavese, sovjetska ideologija je još uvek bila snažna. Iako su postojale rok grupe, zbog rigidne kulturne politike su bile u poluilegali. Nije bilo pojavljivanja muzičara na televiziji, koncerti su bili retki, a o snimanju ploča se, uglavnom, samo sanjalo. Ono malo snimaka koji su urađeni uz pomoć štapa i kanapa se presnimavalo i distribuiralo širom SSSR-a kako bi došlo do publike.

Letnje Olimpijske igre 1980. godine održane su u Moskvi, a to je bila dobra prilika da se svetu pokaže kako sovjetska demokratija i nije tako loša kako se priča, pa su partijske stege malo popustile – uključujuči i odnos države prema rok muzičarima.

AvtografU takvom okruženju pojavila se grupa Автограф, koja je odmah privukla pažnju publike. Muzičari koji su svirali u njoj su bili vrlo kompetentni, a za tekstove je bila zadužena Margarita Puškina, poznata pesnikinja poreklom iz Gruzije. Teme poput traženja životnog puta, preispitivanja osećanja i straha od rata bile su samo mazanje očiju establišmentu – grupa je bila više bila okrenuta kompleksnoj instrumentalnoj svirci, što im je omogućilo da budu jedna od retkih koje su nastupale i u inostranstvu.

A, bogami, i na koncertu Live Aid! I to kao jedini predstavnici Istočnog bloka.

Njihov prvi album je jedan od boljih u mojoj fonoteci, a video zapis sa njihovog povratničkog koncerta25 лет спустя. Юбилейный концерт” (2005) treba obavezno pogledati.

U međuvremenu, sovjetska politika je otišla u istoriju. Preživela je odlična muzika.