Igrice koje igramo

Oh the games people play
Every night and every day
Never meaning what they say
Never saying what they mean

Jasno je da nisu u pitanju kompjuterske igrice, već one životne, koje mogu itekako da imaju ozbiljne posledice.

Razni muljatori su svuda oko nas, pa nije zgoreg da se na vreme naučimo kako da se snalazimo u takvim okolnostima. U neku ruku, “Games People Play” je protesna pesma koja kritikuje svakodnevne stvari sa kojima se susrećemo – mržnju, nehumanost, licemerje, netoleranciju i slične stvari. Ono što je zaista loše u ljudima i čega se teško oslobađaju.

Joe SouthPesma je imala čudnu sudbinu. Snimljena je još krajem 1968. godine za album Introspect da bi polako “ulazila u narod” i naredne godine osvojila dve Grammy nagrade. Tako je i publika upoznala Joea Southa u velikom stilu.

Iza ovog odličnog gitariste (svirao je šezdesetih na snimcima Dylana, Arethe Franklin, Simona & Garfunkela) i još boljeg kompozitora stoji veliki rad. Još krajem pedesetih, njegove pesme snimao je legendarni Gene Vincent, a South je celu muzičku priču shvatio ozbiljno – on sam se nije preterano eksponirao, ali su njegove pesme proslavili drugi muzičari. I to oni najveći – od Elvisa, preko Casha, Jerryja Lee Lewisa, pa sve do Bryana Ferryja.

Nama je najpoznatiji po pesmi “Hush” u izvođenju Deep Purplea.

Zato nije zgoreg da nabavite neku od njegovih brojnih kompilacija. Iznenadićete se koliko na njima ima poznatih pesama, a na pamet vam nije padalo da ih je South napisao.