Juda koji se nije pokajao

Ponekad pomislim da je najbolje voleti jednostavnu muziku – nema šta da se razmišlja o poruci pesme, lupkaš nogom u zadatom ritmu i naučiš da otpevaš refren pesme. I to je sve.

Po običaju, ja volim one koji su skloni da komplikuju stvari i često izgubim grdno vreme pokušavajući da odgonetnem “šta je pisac hteo da kaže”.

Tako je bilo i u ovom slučaju.

Dok uživam u ovoj pesmi koju izvodi grupa Big Big Train, neprestano se pitam o čemu ona govori. Pominju se četkice i boje, genijalni lažnjaci, šarmantni smutljivac i prevarant… Pa, dobro, ko je taj Judas Unrepentant o kome pevaju?

Big Big TrainU ovakvim situacijama tražilica slabo pomaže, pa je najbolje obratiti se samim autorima, ako uopšte hoće da ti odgovore. Ispostavilo se da je David Longdon, onaj cvikeraš koji peva na snimku, vrlo fin i predusetljiv tip, te mu nije bilo teško da me uputi u pozadinu priče, tim pre jer je sama pesma njegova ideja.

Juda iz pesme je Tom Keating, genijalni falsifikator sa neobičnom životnom pričom. Bio je restaurator i slikar sa pretenzijama da postane umetnik. Kako u tome nije uspeo, odlučio je da se tržištu umetnina osveti na neki način. Da bi dokazao da je dobar koliko i njegovi uzori, počeo je da slika u njihovom maniru. Sve dok ga nisu uhvatili i strpali u zatvor.

Tokom svog studiranja umetnosti Longdon je o Keatingu mislio sve najgore, ali mu je njegova životna priča bila zanimljiva i zaslužila je da bude ponovo ispričana. Ironično, falsifikatima koje je Keating uradio porasla je cena, a pojavila se i čitava horda umetnika koja plagira i kopira samog Keatinga.

Juda u nazivu pesme je metafora – Keating je, na neki način, izdao same umetnike, odbijajući da otkrije koje je sve falsifikate napravio i stavio u promet.

Big Big Train su upravo objavili novi album koji još uvek nisam nabavio, pa se već sada pitam kakva li nas misteriozna priča zabeležena na njemu očekuje?

Komentari su onemogućeni.