Iz drugog puta

Sredinom šezdesetih, Jacques Levy je već bio čuveno rediteljsko ime u brodvejskim pozorištima, da bi krajem decenije, zajedno sa Rogerom McGuinnom (The Byrds) počeo da radi na mjuziklu inspirisanom Ibzenovom dramom “Peer Gynt“. Neki izvori navode da su imali u planu i country-rock mjuzikl za koji su intenzivno pisali pesme.

Iz nekog razloga projekti nisu realizovani.

Većina pesama iz tog perioda koje su McGuinn i Levy tada zajednički napisali našla se na albumima koje su The Byrds i McGuinn izdali tokom sedamdesetih. U to vreme, krug kreativnih prijatelja proširio se Bobom Dylanom, koji je bio oduševljan pesmama tog autorskog tandema. Uto je Levy otpočeo saradnju i sa njim. Kurioziteta radi, na Dylanovom antologijskom albumu Desire (1975), Levy je koautor većine pesama, a kruži priča da je upravo on osmislio koncept za Dylanovu tadašnju promotivnu turneju – Rolling Thunder Revue.

Nije loš učinak za jednog doktoranta psihologije. Sarcastic smile

Nekako u vreme dok su McGuinn i Levy pravili zajedničke grandiozne planove, osnovana je grupa Mudcrutch, koja je svirala južnjački rok. Iako je imala ugovor za snimanje albuma u džepu, nikada ništa nije objavila, pa je projekat raspušten. Polovina članova grupe je nastavila karijeru pod drugim imenom – Tom Petty and the Heartbreakers.

O Pettyjevom planetarnom uspehu se manje-više sve zna.

MudcrutchKao i mnogi drugi ostareli rokeri, Petty je u jednom trenutku odlučio da reaktivira staro društvo. Debi album grupe Mudcrutch je najzad izašao 2008. godine i zvuči sjajno, malo sirovije nego Heartbreakers, uglavnom zahvaljujući reskoj gitari Toma Leadona, brata proslavljenog Eaglesa Bernieja Beadona.

Lover of the Bayou” (McGuinn/Levy) se odlično uklapa u repertoar na albumu. Iako rađen bez nekih većih ambicija, zaživeo je zahvaljujući odličnim pesmama i hemiji koja je ponovo uspostavljena među starim drugarima.

Tako se, posle mnogo vremena, krug zatvorio.

Komentari su onemogućeni.