Zapis iz Berlina (1): Brandenburška kapija

Precrtana stavka u bucket listi.

Brandenburška kapja, Berlin

Veća fotka je ovde.

Dakle, ove i sledeće nedelje ću vas malo namučiti foto-beleškama koje sam načinio u Berlinu krajem aprila i početkom maja. Davio bih vas i više, ali nemam uvežbani format za ovo mesto: duga foto-priča s teško sprema, a kačiti jednu po jednu i pokriti sve što je zanimljivo bi dovelo do toga da sa SP pobegne i vas nekoliko upornih.

Stati pred Brandenburšku kapiju je jedan od onih trenutaka koji se teško opisuju: mislim da ne postoji tačka u nekom gradu u Evropi koju sam više želeo da vidim nego ovu. I sad, kad sam to ispunio, imam osećaj da sve ostalo može da dođe na red (eh, moram da ponovim radi naglašavanja: sve ostalo).

Kako se ispostavilo, fotografisati Brandenburšku kapiju je veliko iskušenje. Oba anfasa su vazda zakrčena turistima (verovatno nije tako u zoru, ali ja zbilja nisam mogao da planiram svoje kretanje tako rigidno i tako sporo). Gužva širinom jedne strane je neopisiva i zbog gustog saobraćaja. Fotografisanje panorame je neizvodljivo jer izdalje nije moguće uhvatiti bočne građevine, a izbliza je distorrzija prevelika. Figura četvoroprega može da se slika lako, ali reljefi na bočnim zidovima nikako.

Brandenburger Tor

No, dobro. Idemo dalje.

Ovih dana potražite moje foto-priče iz Berlina na fejZbuku.