Zapis iz Berlina (2): Alexanderplatz

Veća fotografija je ovde.

U troipomilionskom gradu koji se nonšalantno pruža preko ravnice nemoguće je govoriti o jednom centru grada – i zaista, ima ih više – ali blizina TV tornja visokog 368 metara i činjenica da je to najprometnije čvorište gradskog i prigradskog saobraćaja, Alexanderplatz se implicitno smatra centrom Berlina. Trista čuda tu može da se vidi, uvek je mnogo ljudi u prolazu; podsećam vas na panoramu koju sam vam već pokazao. Ova fotka je načinjena sa tornja, platforma je na visini od 207 metara, pa je efekat mravinjaka potpun.

Jedan od kurioziteta ovog trga je u tome što predstavlja pešačku zonu (u Evropi se i bicikli smeju voziti pešačkim zonama), ali ga preseca linija tramvaja; ako se i zatekne neko vozilo, to je neka namenska vožnja radi servisnih usluga ili dopremanja robe.

Uzgred… Sećate li se Fazbinderove TV serije “Berlin Alexanderplatz“? Analogne TV godine u ozbiljnoj dramskoj produkciji su tada doživele vrhunac. Rado bih opet gledao tu seriju.

1 komentar na temu “Zapis iz Berlina (2): Alexanderplatz”

  1. Prva asocijacija mi je bio Franz Biberkopf… samo, seriju ne gledati ako ste i malo loše raspoloženi. Ima suviše sličnosti.

Komentari su onemogućeni.