Сива Америка: Волмартов паркинг

И наравно, таман кад стигне нова фоткалица, и први пут је изнесем из куће, нацрта се баш облачно, оловно време, а и то куд смо кренули (ћерка вози, могу да фоткам успут!) није баш неко место него Волмарт. А баш сам хтео да видим да ли ће Фуџи да тера лепше боје него она Коника.

И јесте осветлао образ на успутном зеленишу, свака му част, а кад смо тамо стигли оставио сам га у колима. Јер у Волмарту је тужно, особље сморено, хучи вентилација али не успева да однесе мирисе пластике и детерџената, сви нешто покуњени и потиштени, јер то је Волмарт. Једни што јадни морају да раде у њему, други што немају пара да пазаре на неком веселијем месту.  И све сиво осим цена и реклама. И баш тих дана, нова колица, загасито суморно сива. Бар не шкрипе, још нису провела довољно напољу на сунцу и влази. Претходна су била плава. На паркингу, користим прилику да иштрикам једну серију.

DSCF0139

(велика)

Онај зид неким чудом није сив – све те кутије од шљако блокова су по правилу у боји камена којим су обложене. Волмарт се потрудио да бар споља изгледа другачије. Изнутра, пак, сваки изгледа исто, нема везе у ком крају САДа са налазите. Од оне буке и тихе људске вреве некад вам се мало сманта у глави, и одједном не знате у ком сте граду, дође вам да кренете ка излазу само да видите шта ли је то напољу.

А напољу је увек исти паркинг, разликује се само украсно дрвеће донето ко зна откуд и пободено ту. Од шуме која је ту некад била нема ни трага – то се прво посече и почупа, јер има незгодну особину да смета градњи и поскупљује је, све те машине губе драгоцено време обилазећи стабла.

На паркингу зачудо, чак два аутомобила у боји. У ствари, један ипо – овај ближи је обојен оном што се прелива, па зависи одакле се гледа. Оно што гледате под правим углом је једне боје, а оно што видите скоро паралелно са правцем гледања друге. С тим што су у овом случају те боје бордо и… сива. Ова остала кола се крећу у широком спектру од пушчано челичне, преко тучано графитне до сулундарско сребрне.

Оловном тону тако измичу само рекламе и сигнализација (жмигавци, бетонска облога око стуба, жута линија на асфалту). И једна стара колица, претекла из неких шаренијих времена.