Svijažsk

Veća fotografija je ovde.

To što su potomci Džingis-kana radili iz grada Kazana nikako nije godilo Ivanu Groznom, pa je on pokušavao da se otarasi problema čestim napadima. Nije se dalo, jer logistika je bila loša. I onda, tokom nekog kretanja okolinom tatarskog grada koji je napadao, uočio je zgodno mesto da podigne tvrđavu, na ušću reke Svijage u Volgu. Ali vraga, nije mogao da to učini, jer bilo kakvo podizanje gradilišta bi izazvalo napad Tatara.

I tako je Ivan Grozni osmislio preteču modularne gradnje: utvrda od drveta je napravljena 700 km uzvodno, pa je čak istestirana probna gradnja iz modula. Onda su označili komponente, doneli ih na ovo ostrvo i podigli utvrdu za četiri nedelje. U ta doba, u 16. veku, to je verovatno izgledalo kao kada bi sad nešto veliko bilo podignuto od večeri do jutra… Seljaci iz okoline su došli jer im se dopalo da buidu zaštićeni utvrđenjem, dobili status stanovnika u razmenu za zakletvu vernosti i tako je nastala nova sila. Onda je Ivan Grozni imenovao to mesto tako da svi koji nisu Rusi bar malčice lome jezik (vidi naslov), a kampanja na Kazan je uspela zahvaljujući novom pretezaanju sile i logistike.

Uz znak zahvalnosti Svevišnjem za svoje uspehe, Ivan Grozni je u Svijažsku podigao silne crkve i manastire i to je bio bastion pravoslavlja dok, frtalj milenijuma kasnije, boljševici nisu skontali da je ostrvo perfektno mesto za gulag. I tako to…

Više detalja ćete naći tamo gde sam i ja našao ovu sliku, na portalu Amusing Planet. Autora fotke nisam uspeo da lociram, ali makar je red da kažem da sam fotku maznuo sa portala Travel 123, gde sam stigao posredno, preko prve pomenute stranice.