Betonske uši

2016-07-16_beton_640

Veća fotografija je ovde.

Pojava aviona i njihova upotreba u svrhu ratovanja značajno su izmenile koncept ratovanja uopšte. Strategija i taktika nisu imale presedana u Prvom svetskom ratu i trebalo je pronalaziti rešenja što pre. Blagovremenost prepoznavanja vazdušnog napada se pokazala kao ključ odbrane. No, radari su razvijeni tek u sledećem svetskom ratu. Kako se to rešavalo pre sto godina?

Tako su nastala “zvučna ogledala” na obalama Engleske: konstruisane su školjke od betona koje su značajno pojačavale zvuk dolazećih aviona preko Kanala. Uz uvežbane jedinice i sistem obaveštavanja na osluškivačkim stanicama poređanim od Norfolka do Dorseta, sistem je imao uspeha. Posle rata  je nastavljano sa osluškivanjem: ratovanje je ušlo u tehnološku eru. No, to je značilo i da su avioni bili sve brži, sve dok jednog časa ove “betonske uši” više nisu bile dovoljne. Prosto, kada bi se avion čuo, bilo bi prekasno da se organizuje odbrana. To je i pospešilo ubrzani razvoj elektronskog osmatranja koje će najzad dovesti do upotrebe radara.

Više slika na portalu Amusing Planet; autor fotografije je Paul bez prezimena, a korisničko ime na flickru je manje ozbiljno od tematskog portfolija koji je razvio.