General Guan Ju

Veća fotografija je ovde.

Teško je da ukapirate veličinu ove skulpture sa ove slike, ali postament je zgrada visine deset metara, kao dvospratna kuća. Skulptura kineskog generala koji se zvao Guan Ju visoka je 48 metara i teška 132o tona. Nalazi se u gradiću Dzinžou, veličine jedva milion i po stanovnika, gde je nedavno, hm, otkriven.

General Guan Ju je istorijska ličnost: živeo je u trećem veku pre nove ere i stekao je slavu ratujući u nemirna vremena. To mu je donelo status nivoa božanstva, kakav je naročito poštovan u južnoj Kini, i mesto u nizu predanja o pobedničkom duhu. Ako ikada vidite maleni oltar u nekom kineskom restoranu, 99% je šanse da je posvećen ovom liku; to je tradicija.

Više fotki i još malo priče – na portalu Amusing Planet. Autor fotografije je nepoznat, a obaška i nebitan, jer ovo dolazi iz kineske državne propagande, koja je beskrupulozna do ter mere da ja sad ne osećam grižu savesti zbog umotane fotografije bez prave reference (dovoljno mi je da znate da fotka nije moja i time sam namirio savest). Fotka je očigledno vrlo fotošopljena radi dramskog efekta, ali ne pravim pitanje. Po svecu i tropar.