Pod pritiskom

Vraćam se iz prodavnice vukući pune kese sa bakalukom i, uzgred, psujem sebe što sam se pretovario. Vrata zgrade mi otvara komšija i prijatelj koji je, umesto uobičajenog poziva na kaficu i rakijicu, uspeo samo da procedi: “Noćas su mi maznuli akumulator iz auta, tu, na parkingu.”.

I sam savršeno dobro znam kako se čovek oseća u takvim trenucima – meni lopovi akumulator nisu ni skidali. Odneli su auto. Green with envy

Ima raznih povoda kada se osećaš kao ekspres lonac pod pritiskom koji samo što nije eksplodirao. U vreme priprema za snimanje albuma Lost in the Dream (2014), Adama Granduciela, pokretačku snagu grupe The War on Drugs, ostavila je devojka. Svoje razočarenje je možda najbolje opisao u pesmi “Under the Pressure“.

Well the comedown here was easy
like the arrival of a new day
but a dream like this gets wasted
without you

Lost in the DreamOna je “the only one, like an illusion“… U stvari, kroz sve pesme se provlači osećaj da čovek samo što nije eksplodirao ili, možda, jeste. Pa, snimajući fragmente svojih osećanja u pesmama pokušava da nađe lepak kojim bi se ponovo sastavio.

Šta god da je bilo u pitanju kao povod, izgleda da je Adamov metod ponovnog sastavljanja bio uspešan. Lost in the Dream je album prepun tuge ali, istovremeno, pruža i neku nadu jer je autor svestan da mora prestane da se mota po prošlosti i da razmišlja o tome šta je moglo da bude.

Nesumnjive kvalitete ovog albuma prepoznali su kritičari i publika tako da nije iznenađenje da se našao među najboljima koji su izdati 2014. godine.

Komšija je kupio nov akumulator i zove me na probnu vožnju.

Idemo dalje…