Zlatnosmeđi obrt

Kraj 1981. godine za grupu The Stranglers je bio vrlo traumatičan. Snimali su novi album, diskografska kuća je bila nezadovoljna materijalom prigovarajući im da više nisu ono što su bili, a oni su već odavno odlučili da mnogo toga promene u svojoj muzici. Naizgled, nerešiv problem.

Spas je stigao u poslednji čas.

Golden BrownDave Greenfield je frazirao na svojim novim klavijaturama, Hughu Cornwellu se to dopalo, na brzaka je napisao tekst i snimili su pesmu “Golden Brown” koja je izdata kao singl. Neočekivano, popela se do drugog mesta britanske top-liste i postala njihov najveći hit.

Kurioziteta radi, na čelu top-liste je već bila grupa The Jam. E, to su bila vremena! Nerd smile

Godinama su obožavatelji pokušavali da odgonetnu šta se krije između stihova pesme. Jedni su tvrdili da govori o heroinu, drugi da je u pitanju čista ljubavna pesma. Tek dvadeset godina kasnije Cornwell je potvrdio da su obe grupe bile u pravu: “Heroin i moja tadašnja devojka tamnije puti pružili su mi mnogo lepih trenutaka“.

Desetak godina posle snimanja albuma La Folie (1981) Cornwell je napustio grupu i otisnuo se u solističke vode. Možda je nekima to bilo čudno, ali je on važio za najvećeg muzičara u grupi. Uostalom, njegovi počeci u tinejdžerskim danima govore da se od početka družio sa pravim ljudima. Čak, u grupi Emil & the Detectives svirao je sa Richardom Thompsonom!

Na svojim solo radovima Cornwell je pokazao da ga zanimaju različite stvari u muzici i da ne želi da robuje šablonima. Zato mi nije nikakvo iznenađenje što se na današnjem snimku uhvatio sa potpuno nepoznatim marijačima i poznatu pesmu stavio u novi i neočekivani kontekst.

Velike pesme, i kada im se promeni odelo, ostaju velike.