Border song

Grba je načeo temu originalnih verzija jako poznatih pesama, tako da meni ne ostaje ništa drugo nego da krenem u suprotnom smeru – dobrih obrada nikada dosta. Kako sam ovih dana proveravao šta mi fali od snimaka Arethe Franklin, dok sam pregledao arhivu častio sam sebe kompletnim preslušavanjem njenog antologijskog albuma Young, Gifted and Black (1972). Tu nema omašaja: posle ovakve terapije dugo ne osećaš nikakvu potrebu da pustiš nešto drugo.

Aretha je Aretha: kraljica.

Ovaj njen album je, suvišno je reći, treba da ima svaka kuća koja iole voli muziku. Meni je interesantna poslednja pesma koja ga zatvara, “Border Song (Holy Moses)“. Kako su za Arethu pisali samo najveći autori, a ona je poznata i po tome da pažljivo odabira pesme koje će da snimi, izbor pesme u to vreme malo poznatog Eltona Johna bio je poprilično iznenađenje.

ArethaSama “Border Song” je imala poprilično neobičan život. Snimljena je za album Elton John (1970). Odabrana je da bude prvi singl sa albuma, ali je u domovini neslavno propala. U Americi i Kanadi je malo bolje prošla, plasirala se u prvih 100 pesma i predstavlja, praktično, prvi Eltonov uspeh na top listama.

Verovatno zbog spiritualnog karaktera i gospel aranžmana, lakše se probila na tržište Amerike, a pominjanje Mojsija u tekstu je izazvalo brojne nedoumice kod slušalaca tako da se mogu naći mnoga tumačenja koja vuku na pogrešnu stranu. Kada su anglosaksonci nečim iznenađeni, obično uzviknu ono čuveno “Oh, My God“, a nije im ni strano “Holy Moses“. Rolling on the floor laughing

I, ma koliko tražili u pesmi politička i neka druga značenja značenja s obzirom na vreme kada je nastala (nasilje, ubistvo Kenedija i Marina Lutera Kinga, Nixonovo patetično predsednikovanje, rat u Vijetnamu), ono o čemu Bernie Taupin piše je čista želja za komunikacijom među ljudima. Kako je sam potvrdio, u vreme nastanka teksta pesme osećao se usamljeno i otuđeno.

U svakom slučaju, nema potrebe da se opterećujete značenjima u pesmi, već se prepustite čistom užitku u Arethinoj izvedbi. Ne verujem da je ikada snimljena bolja verzija.

A Elton bi zbog ove verzije mogao da joj podigne spomenik.