Srebroljupci

Oni koji vole materijalne stvari su odvajkada prisutni među ljudima. Niko nije ni slutio da će se danas takvi uzimati kao paradigma uspešnosti u životu. Kada upitaš nekoga klinca koji su njegovi životni ciljevi, odgovoriće kao iz topa: “Da budem bogat.” Jedino što ne zna je kako da dođe do tog toliko željenog bogatstva.

Još davno, pre par hiljada godina, apostol Pavle je zapisao:

Koje zlo nije od novca ili, tačnije, od zlog proizvoljenja onih koji ne znaju kako da se koriste njime? Ostavi se, zato, ljubavi prema novcu, pa će stati rat, prestaće borba, nestaće mržnja, nestati razdor i želja za sporenjem. Kao krvnike i vukove treba takve goniti iz sveta, jer kao što kada se stušte pobesneli vetrovi u mirno more, pa ga preokrenu i pesak iz dubine pokrenu talasima nagore, tako i oni koji vole novac sve okrenu naopačke. Ni za šta drago ne zna srebroljubac. I zašto kažem drago? Ta ni samoga Boga on ne zna, jer Ga je obuzet onom željom zaboravio.

Svaka sličnost da današnjim događajima u svetu i našim životima je slučajna.

U potrazi za smislom života i njegovim vrednostima mnogi muzičari su potrošili svoje karijere. Neki od njih su svoje dileme pretočili u pesme koje su još uvek tu, da nas opominju.

BudgiePočetkom sedamdesetih, velški trio Budgie snimio je album Never Turn Your Back on a Friend (1973). Zahvaljujući žestokim nastupima i frenetičnom sviranju njihovog bas gitariste Burkea Shelleyja brzo su našli sledbenike i na našim prostorima – bili su preteča muzike koja će koju godinu kasnije postati poznata kao moderni hard rock/heavy metal.

Pesma “Breadfan” je prva na ovom albumu i nedvosmisleno pokazuje kojim temama će se trio baviti. Da ne bude zabune, reč “bread” se koristi u žargonu kao sinonim za novac, pa se cela priča svodi na dilemu čemu on služi i da li je bolje da ga potrošimo/poklonimo ili da mu dozvolimo da vlada nama.

(Uzgred, verzija ove numere koju sam hteo da okačim ne može da se ugradi na druge sajtove. Tamo možete i da vidite članove benda u akciji.)

Petnaestak godina kasnije, ovu dilemu je publici ponovila grupa Metallica stavljajući svoju verziju na B-stranu singla “Harvester of Sorrow“.

Ne znam šta o ovoj pesmi misle brojni ljubitelji pomenutih grupa, ali mi je sve jasno kada se okrenem oko sebe i prepoznam breadfanove. Gonjeni pohlepom, nemaju vremena da slušaju muziku.

1 komentar na temu “Srebroljupci”

Komentari su onemogućeni.