Međuigra

Prebiranje po singlovima me je ovoga puta uhvatilo nespremnog. Dok sam ovaj vrteo po rukama, bio sam iznenađen kako je uopšte dospeo do mene. Utešno je bilo da sam se odmah setio pesme – dobra, od onih koje su mogle da postanu klasika. Pomislio sam na jednog od Samuraja koji bi mi odmah rekao:

“Kako si mogao na OVO da zaboraviš.” Smile with tongue out

Dok je Morrissey snimao album Vauxhall and I (1994), koji će postati jedan od najsvetlijih trenutaka u njegovoj solističkoj karijeri, muze su bile uz njega. Došao je na ideju da snimi duet. Kako je bio veliki fan grupe Siouxsie and the Banshees, pomislio je da će njihova pevačica Siouxie Sioux (izgovara se Suzi Su) biti dobitna kombinacija. Suzi je, normalno, odmah pristala, tim pre što poslednji album koji je snimila sa matičnom grupom Superstition (1991) ne spada u one na koje mogu da budu ponosni. Rehabilitacija joj je bila preko potrebna.

Trebalo je samo izabrati pesmu koju će zajednički izvesti.

Moz joj je nasnimio na kasetu gomilu pesama ženskih izvođača iz šezdesetih, imajući potpuno poverenje u njen izbor. Suzi je odabrala baladu “Interlude” koju je nekada izvodila američka pevačica Timi Yuro, “devojčica sa velikim glasom”. Moz je bio prezadovoljan jer je Timi, kako je često izjavljivao, bila njegova omiljena pevačica.

Snimanje je prošlo u savršenoj atmosferi, što se može primetiti. Ali, nastao je problem oko realizacije videa koji bi trebalo da promoviše singl – imali su potpuno različita mišljenja kako bi trebalo da izgleda. Kako nisu mogli da usaglase stavove, odložili su njegovo snimanje na par meseci. U međuvremenu, izdavač je odbio da pusti singl u prodaju bez propratnog videa, pa je cela priča odložena na 6 meseci.

InterludeU leto 1994. godine singl je, ipak, objavljen bez propratnog videa. Potpisan kao “Morrissey & Siouxie” bio je baš ono ono što se moglo od njih i očekivati – muzički besprekorna ljubavna pesme kroz koju vas vodi sinematičan gudački aranžman u kojem se spajaju usamljenost i čežnja na istom mestu, u polumraku sobe…

Singl je dobacio je do 25. mesta engleske top liste, što i nije tako loše. Ostao je upamćen kao jedan od najboljih dueta iz devedesetih. U jednom intervjuu, Suzi je pomenula da su je nesuglasice oko promotivnog videa poprilično naljutile.

Od tada više nikada nisu razgovarali.