Uz malo ljubavi

I’ll be there when you call me
I’ll be waiting

Čekala je, bogami se načekala, da je spomenem…

Samantha, u muzičkom svetu poznatija kao Sam Brown je jedna od onih pevačica koje mogu da slušam, a i da gledam, po ceo dan. Smile with tongue out U narodu je poznata po megahitu “Stop” koji joj je obezbedio svetsku slavu i koji je još i danas neizbežan na bilo kojoj kompilaciji koja u naslovu ima ljubavnu tematiku. Površna kakva jeste, publika se nikada nije preterano udubljivala u ostatak njenog opusa. I tako su, negde u zapećku, ostale sve druge pesme.

Brownova nije “one hit wonder”, već zrela autorka koja skoro četiri decenije neprestano sarađuje sa najviđenijim svetskim muzičarima, uglavnom kao prateći vokal. Kada ima vremena, snima sopstvene albume koji su melem za uši i daleko su iznad proseka.

U vreme izlaska albuma Stop! (1988) sam možda i bio malo skeptičan, ali kada sam izbacio iz fokusa udarnu pesmu i pažljivo oslušnuo ostale, nisam mogao da se otmem utisku da ova žena može da peva šta hoće – od soula i džeza, pa do popa i rocka. Prisustvo Davida Gilmoura na snimanju mi je ulilo poverenje, jer on je retko švrljao van matične grupe, a kad je to činio, tome je bilo valjanog razloga. Otkrio sam još jedan interesantan detalj: na skoro svim pesmama na tom albumu, gitaru svira Jakko M. Jakszyk – u to doba nepoznat, a danas gitarista i pevač u grupi King Crimson.

April Moon

Drugi album koji je Sam Brown snimila, April Moon (1990), nekim čudom je objavljen i kod nas. Već pripremljen, bacio sam se na njegovo preslušavanje. Bio sam prilično iznenađen: mada taj album nije imao pesmu kalibra “Stop“, kao celina je savršeno dobro funkcionisao i, čini mi se, bio za nijansu bolji od prvenca. Gilmour je ovoga puta pevao prateće vokale u jednoj pesmi, a na njemu gostuje još jedan poznati veteran – Jon Lord.

Poletnu “With a Little Love” Brownova je napisala zajedno sa Margo Bucnanon, još jednom talentovanom ženom za koju skoro niko ne zna (obavezno pogledajte link) i s kojom je često delila prateće vokale na brojnom snimcima i nastupima.

Od albuma Pink Floyda The Division Bell (1994), Sam Brown je bila angažovana na svim projektima koje je Gilmour radio. Poslednji solo album je snimila 2007. godine. Od tada, zbog problema sa glasnim žicama, praktično ne nastupa. Najsvežiji intervju koji sam pronašao datira iz prošle godine. Iz njega se može zaključiti da ju optimizam nije napustio i da postoji mogućnost da ponovo propeva. Da li će se to ikada desiti, za sada niko ne zna.

Zbog toga njene albume ljubomorno čuvam. A vi kako hoćete…