Božićne diskografske čarolije

Kakve god da vas misli opsedaju, koja god muka da vas tišti, želimo vam da prođe i da do vašeg srca tokom prazničnog perioda dođe ono zrnce radosti koje zaslužujete. I bez obzira da li slavite Božić, ovaj ili onaj, Novu godinu, ovu ili onu, ovaj ili onaj svetac – ili prosto prepuštate da kalendar učini svoje, dobro bi bilo da prihvatite malo te atmosfere.

Najzad, ako je Shane MacGowan mogao ovoliko da se potrudi, možete i vi.

Šta god da je motiv mnogih muzičara da se pridruže maniji snimanja čitavih albuma božićnih pesmičuljaka, tri su sigurna ishoda. Prvo, ti albumi se prodaju kao šašavi. Drugo, ti albumi su beskrajno dosadni, jednom kad čujete onu jednu zanimljivu i dobro otpevanu pesmu zbog koje je nesrećnik došao na ideju da se upuca ljubiteljima Božića. I treće, potrebno je malo perspektive, ali na kraju se pokaže da je to najgori imenovani sadržaj u fonografiji izvođača. Potražite (ili pak nemojte) christmas carol albume koje su snimili, recimo, Ray Charles ili Bob Dylan, a ako ste iznimno hrabri, iskušajte svoje strpljenje i preslušajte božićni album Elvisa Prislija. Nemojte se vaditi na onu jednu pesmu koju su snimili David Bowie i Bing Crosby, jer em je to samo jedna pesmica em je otpevana velemajstorski. Ima toga jošte, baš da vam ne oduzimam slast samostalnog otkrivanja…

Iskušenja nikad dosta.

– * –

Nego, kakvu muziku najviše volite da slušate tokom novogodišnjih praznika? Moj izbor je, najčešće, ovako nešto. Za Burdona uvek ima mesta: dobra je to muzika za žurke.