Santiago

Svi se nerado sećamo 1999. godine. Znamo i zašto. Neki današnji Samuraji su, poput mene, izigravali “legitimne ciljeve” u odbrani Otadžbine po ko zna kakvim budžacima, ali smo se, srećom, iz te zajebancije svi vratili u komadu. Doduše, patio sam zbog gubitka već ugovorenog posla koji bi mi u tom trenutku doneo bar par desetina hiljada u čvrstoj valuti, ali sam bio srećan — glava bila na ramenima.

Povratak u realnost nije bio lak i jednostavan. Niko se ne oseća prijatno kada mu je na telu nacrtana meta. Green with envy

Tetka Ana je tog leta bila u poseti svome jedincu u Kanadi. Kada se vratila, pozvala me je telefonom:

– Zoćo, sine, poslao ti je D. neki paketić, dođi da ga uzmeš.

Umesto pisma, u njemu je bio disk sa meni nepoznatom Loreenom McKennitt i kratka poruka:

Baki, ovo će da ti pomogne da pobediš PTSP.

LoreenaLoreena je fizički izgledala kao drugorazredna kopija Kate Bush, ali nisam želeo da sudim po njenom izgledu na osnovu fotografije na omotu albuma The Mask And Mirror (1994). U “kamenom dobu” Interneta, posle mnogo truda, pronašao sam nešto malo informacija – ona je moja ispisnica, živi u nekoj kanadskoj zabiti sa mačkama, voli starinsku muziku… Sve ono što bi, na neki način, trebalo da me odbije od nje.

Ali muzika koju je zabeležila na tom disku bila je bila, jednostavno – očaravajuća.

Sve je zvučalo savršeno snimljeno i producirano, pa i “Santiago”, pesma koja mi je umesto teksta ponudila mogućnost da zamišljam i sanjarim umesto da budem pasivan slušalac i tumač. Poslužila mi je, kako je D. to lepo primetio, kao prava terapija posle pretrpljenih trauma.

Od tada do danas, Loreena Mckennitt je sastavni deo moga života. Njena muzika čini da brzo zaboravim sve ono što me svakodnevno iritira. Njeni albumi su, bez obzira kojeg da se dohvatim, uvek praznik za uši. Vredi i video: Loreena je svoje nastupe dovela do savršenstva, čime se retko ko može pohvaliti.

Brine me samo to što retko snima nove pesme. I don't know smile

1 komentar na temu “Santiago”

  1. Loreena je meni na nekom ambijentalnom tragu, osnova stara muzika, ali na savremeni način. Prijatno za slušanje pre svega, izvrsna svirka uvek.

Komentari su onemogućeni.