Tornjevi tišine

2017-01-23_towerofsilence_640

Veća fotografija je ovde.

Sledbenici zoroastrizma, najstarije dualističke religije na svetu, smatraju posmrtne ostatke preminulih osoba nečistim. Jer, po verovanju, čim duša napusti telo, u njega se useljavaju demoni. U duhu saživota sa prirodom, telo zbog toga nije moguće sahraniti niti spaliti, jer po soj religiji nije dozvoljeno zagađivati ni zemlju ni vatru. Stoga, odvajkada su se leševi preminulih ostavljali na posebnim mestima i prepuštali lešinarima. Ta mesta, najpre improvizovana na vrhovima brda, a kasnije građena, nazivaju se “tornjevima tišine”. Postoje još uvek takva mesta u zemljama u kojima se upražnjava zoroastrizam: u Iranu su ostala samo dva takva mesta (u Jazedu), dok više aktivnih tornjeva tišine ima u Indiji, mahom u široj okolini Mumbaja. Na slici je jedno takvo mesto.

Članak na portalu Amusing Planet, gde sam našao i ovu sliku, pominje ozbiljne probleme sa tornjevima tišine u Mumbaju,. Najpre je zbog eksplozije stanovništva došlo do toga da mesto van grada postane mesto u gradu. A u poslednjih dvadesetak godina, broj lešinara i ostalih ptica raznih vrsta koje se hrane lešinama (npr. vrane) strahovito je opao, što je proces dug nekoliko sati produžio na proces dug nekoliko nedelja. Zbog toga je smrad leševa ponekad nesnosan; pokušali su nešto sa isušivanjem pomoću solarnih panela, ali time su samo pogoršali situaciju, jer vrelina koju emituju ti paneli sprečava ptice da dolaze celog dana, pa proces dekompozicije ispada još sporiji…

Autor fotografije je osoba po imenu Poida Smith, na čijem nevelikom flickr profilu ima tek nešto malo slika sa putešestvija širom Azije.