Jesi li spreman?

Kada sam otišao sa komšijom do njegovog prijatelja, dan nam se neočekivano završio. Uz malo sreće, brzo smo završili ono zbog čega smo došli, a veče se uz dobro vino pretvorilo u prijatno ćaskanje. Ispostavilo se da je domaćin strastveni kolekcionar muzike, ali su se njegova interesovanja za novitetima završila negde početkom sedamdesetih.

Da još malo popravi atmosferu, potegao je video snimke iz svoje kolekcije, koji su odlično legli uz pomenuto vino. Da l’ od vina ili nečega drugog, odmah mi se vratilo pamćenje i prisetio sam se mnogo čega što mi je vremenom izvetrilo iz glave.

Pacific Gas & Electric je interesantno ime za grupu koje se teško zaboravlja. Negde mi je zvonilo da sam ih davno slušao, a onda sam se prisetio živopisnog omota na kojem je bila naslikana pin-up devojka u maniru pedesetih začinjena bananom, krastavcem i sendvičem. Takvi nebulozni omoti su bili česti na kraju šezdesetih, a njihovi dizajneri nisu mnogo razmišljali o potencijalnoj poruci koju su slali. Bilo je važno da privlače pažnju među gomilom sličnih.

Pacific Gas & Electric

Muzika koju su svirali Pacific Gas & Electric nije bila preterano originalna. Sastojala se uglavnom od obrada tuđih pesama iz soul/bluz/rock zabrana, a imali su žestoke suparnike u mnogo značajnijoj i poznatijoj grupi iz tog vremena, Moby Grape.

Njihov poseban adut su bili živi nastupi, na kojima se osećao karakteristčan “West Coast feel”. Predvođeni harizmatičnim pevačem i odličnim gitaristom, PG&E su na sceni delovali više nego ubedljivo. Praktično jedini pravi hit imali su sa gospel inspirisanom pesmom “Are You Ready?” koja se bavi ozbiljnim religijskim temama. Nisam stručan za tu oblast, ali sam pročitao da je veći deo pesme prožet direktnim citatima iz Biblije.

Već početkom sedamdesetih grupa je prestala sa radom. Njihovo džemovanje nije proizvodilo dovoljno novih i kvalitetnih pesama da bi privukli pažnju publike, a izgleda mi da su i članovi izgubili interesovanje da se bave muzičkim poslom, jer se više nigde nisu pominjali.

Komšijin prijatelj nas je pozvao na degustaciju nekog drugog vina iz njegovog podruma. Ne sumnjam da će nas počastiti i nekom muzikom na koju smo potpuno zaboravili. Biće to dobar šlagvort za neku novu priču.