Ljubavna zbrka

Za one koji su se uključili u rock & roll tokom sedamdesetih, Graham Parker je bio sinonim za okorelog pub rockera koji je pisao strastvene pesme prožete opakim sarkazmom. Krajem sedamdesetih pretvorio se u veličanstvanog i danas zapostavljenog songwritera koji uporno gura svoju priču ma koliko da je velika publika.

A šta bi drugo radio?

Dobar deo svoje harizme duguje svojoj pratećoj grupi The Rumor. Sastavljena od iskusnih muzičara koji su zanat pekli na nebrojenim svirkama u malim salama i kafanama, bili su mu snažna potpora – sopstvene ideje je najlakše sprovesti kada iza sebe imaš uigranu ekipu koja zna šta radi. Uostalom, svoje antologijske albume, koje je snimio između 1976. i 1980. godine, potpisao je kao Graham Parker & The Rumour.

Manje je poznato da je prateća grupa u to vreme snimila i sopstvene albume — Max (1977), Frogs, Sprouts, Clogs and Krauts (1979) i Purity of Essence (1980) nisu antologijski, ali su jako dobri, naročito ovaj prvi. Na njemu se grupa potpuno udaljila od rutinske pub rock svirke i stvorila zvuk koji ne ubija svojom žestinom, već rafinmanom i delikatnošću.

MAxAlbum je muzički raznolik i ubedljiv od početka do kraja. Otvara ga pesma Nicka LoweaMess with Love“, što nije nikakvo iznenađenje. Elem, ova ekipa je često snimala i nastupala zajedno sa Loweom, Daveom Edmundsom i Carlene Carter (koji su izvodili sličnu muziku) širom Londona i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sama pesma je jedan od brilijantnh Loweovoh radova. Govori o tipu koji je izbivao iz grada, a kada se vratio, primetio je da mu je ženska promenila stil oblačenja i ćud. U takvim okolnostima je normalno da bude sumnjičav, pa dok je još u ljubavnom zanosu apeluje na dotičnu da sednu i porazgovaraju tražeći izlaz iz postojeće situacije. “Možemo da se zezamo i pravimo gluposti, ali ne kada je ljubav u pitanju.”

Početkom osamdesetih grupa je prestala sa radom. Očekivano, svi njeni članovi su se često pojavljivali na albumima drugih muzičara, a nije prekidano prijateljstvo koje je trajalo godinama – i dalje su gostovali na snimcima kod Grahama Parkera, Elvisa Costella i Nicka Lowea.

Posle tridest godina, svi originalni članovi The Rumor su se ponovo našli sa Grahamom Parkerom kako bi snimili odličan album Three Chords Good (2012), a saradnja se nastavila i na narednom. Oba albuma su potpisana kao Graham Parker & The Rumour.

Tako se krug zatvorio.