Nedovoljno polica

Svaštara i Priručnik (ima i za devojčice)

“Ludilo” je počelo malo posle crtanog animiranog filma. I mada nam je ponekad muka od toga, u stvari se plašimo trenutka kada će da prestane.

U čarobni svet knjiga ušli smo preko stripa. Logično. Negde po prašnjavim vitrinama brižljivo čuvane epizode Asteriksa (štampane kao posebna izdanja Politikinog zabavnika) čekale su da dođe naslednik, a onda i da naslednik nauči “svih sto slova azbuke”. Malo samostalno, a malo uz glumu tokom kućne podele uloga, epizodu Naselje bogova naučili smo napamet. A ubrzo smo odredili i koju epizodu ćemo kog dana nositi na plažu.

Da li smo obilazili pogrešne knjižare, tek knjiga za decu štampanih na ćirilici slabo smo nalazili. Cenim da prosečan tekst odštampan na ćirilici zauzme bar 30% više nego odštampan na latinici, te da je izdavačeva računica jasna, ali mi još uvek ne znamo sva latinična slova, a i ova koja znamo ne zadovoljavaju naš apetit za pisanim tekstom.

Pa onda traži da li ima nešto interesantno po bibliotekama (čoveče, one još uvek postoje!?) kod rodbine, komšija,… Iskra ljubavi prema knjizi postoji – dajte nam gorivnog materijala!

Krupna se sitnica dogodila u dobro vreme. Iako smo se odlučili da nasledniku ne kupujemo tablet “dok baš ne bude moralo”, na nekoj od IT konferencija sam dobio Tesla TT785. Pa, dobro. Kontrolisaćemo njegovo korišćenje. O, zablude! Što ne mogu roditelji, naslednik može – ubrzo su padali bedemi svih isprobanih softvera za ograničavanje vremena provedenog sa tabletom u ruci. Večito nedorađene verzije operativnog sistema uzrokuju večito nedorađene verzija aplikacija, a radoznali dečiji prsti će pronaći kombinaciju koju programeri nisu predvideli. Srećom, domaći(?) proizvodi ne odišu kvalitetom, pa je već posle nedelju dana “nestao zvuk” sa tableta, a malo zatim je i napajanje ispustilo dušu. I kod legitimno kupljenih tableta slabo vredi garancija, a kamoli kod ovog dobijenog “na tamo nekoj konferenciji”.

Svaštara i Priručnik (ima i za devojčice)I tako… Strip, slikovnica, knjiga. A onda spoznaja i latinice. Pa kad tome dodamo i tetku koja ne žali paru da sestriću kupi sledeću avanturu Harija Potera, eto nove zabave.

U najezdi knjiga koje su mu prošle kroz ruke uspeli smo da proturimo i (za decu) prilagođena izdanja Mobija Dika, Tri musketara,… Kako bismo proverili da li svi ti pročitani redovi ostaju negde u toj maloj glavi, našli smo filmsku verziju sa Majklom Jorkom i prijatno se iznenadili – izostala su sva ona inače uobičajena pitanja tipa “ko je ovaj?”, “je l’ on dobar ili zlica?”,…

U odeljenju smo (iz dobre namere) dobili nadimak “Gugl”, jer vladamo informacijama iz astronomije, geografije, biologije, starogrčke mitologije,… Dešavalo se i da smo učiteljicu u boravku učili geografiju (sama je kriva što ne zna da postoji reka Ind, a ne postoji istoimena planina). Redovno pratimo kvizove Slagalica i Potera. Dok su drugari iz odeod I do VII razredaljenja za raspust čitali obaveznih pet bajki Braće Andersen Grim, mi smo pored tih bajki pročitali jednu i započeli drugu knjigu. Doduše tu nam je pomoglo odsustvo snega i lakša povreda noge (samo dva šava).

Kintu koju ostavljaju bake i deke kad dođu skupljamo za nameračene knjige kojima ćemo da se častimo za Uskrs. Od onih dvanaest komada koje smo u oktobru dobili za rođendan jedanaest je pročitano (plus tri “sa strane”) pre Nove godine. Čekamo neku prinovu u bližoj rodbini ili komšiluku, pa da utrapimo nešto knjiga iz Aleksine sobe.

– * –

Da se ne bismo blamirali pred detetom, i mi smo se malo više dohvatili knjige. Žena-Jelena se dočepala nekih novih(?) romana Agate Kristi, a ja po drugi put čitam Fermaovu poslednju teoremu (nisam je shvatio iz prvog čitanja), a prva na listi čekanja je Kratka istorija bezmalo svačega.

1 komentar na temu “Nedovoljno polica”

  1. a prva na listi čekanja je Kratka istorija bezmalo svačega.

    Brajson? Sjajno, sad si treći Samuraj koji će se navaditi na njega… osim ako ima neko od bratije ko je takođe navučen, ali nije prijavio 🙂

Komentari su onemogućeni.