Najmanji čovek na svetu

Kako mi se Willard ućutao u poslednje vreme, tako mi se Chris aktivirao. On je, inače, osobenjak iz Australije koji voli da luta po second hand prodavnicama ploča u kojima pronalazi neverovatna izdanja. A kada ih kupi za, obično, nebitan novac, krene da se hvali.

I da me, a i mnoge druge, mamka kako bismo čuli obično neki album za koji i ne znam da je ikada snimljen.

Chris ima dobar muzički ukus i retko kada mi ne legne nešto od toga što je nabavio. Za grupu Evensong nikada nisam do danas čuo, a njihov jedini album dostiže vrtoglavu cenu na aukcijama. Ako ste spremni da odvojite 80 – 100 evra, može da pojača kućnu kolekciju.

Pod uslovom da ne živite u Zemlji Srbiji. I don't know smile

EvensongEvensong (1973) je album oslonjen na folk koji se svirao u Ujedinjenom Kraljevstvu početkom sedamdesetih – uglavnom nežan, opušten, sa perfektnim pevanjem i ozbiljnim radom uloženim u njega. Pažljivo sam ga saslušao, pa mogu da potvrdim da je jedan od boljih iz tog vremena. Dobra polovina obuhvata pesme koje su tipične za produkciju Joea Boyda sa autorima/grupama sličnog usmerenja – bogato su orkestrirane, pa se odmah javljaju asocijacije na Nicka Drakea, Magna Cartu ili Strawbs.

Da se ozbiljno mislilo i radilo, govori i štura informacija na omotu – ritam sekcija je bila sastavljena od iskusnih veterana Clema Cattinija i Herbieja Flowersa, prepoznajem i B.J.Colea kao vodećeg engleskog pedal steel gitaristu, a aranžmane je potpisao i, verovatno, svirao električnu gitaru Ray Fenwick. Sve su to vrhunski studijski asovi sa impresivnim karijerama.

Da ne zaboravim: Evensong su činili Britanac Michael Lawson i Australijanac Tony Hulme.

Smallest Man in the World” je fantastična minijatura koja dobro ilustruje šta vas sve čeka ako se upustite u slušanje pesama Evensonga. Uz pomoć Juniora, čije su uši mlađe i osetljivije, uspeo sam da rekonstruišem izuzetno poetsku priču o najmanjem čoveku na svetu, koji putuje sa artistima po vašarima i duboko je nesrećan – njime brižne majke plaše neposlušnu decu.

I da znate: nećete se mnogo ovajditi ako guglate i tražite dodatne informacije o grupi Evensong. Nema ih. To jest, nije ih bilo do sada Winking smile