Ti si moj dom

Ponekad omoti albuma znaju da me itekako zavaraju. Kada sam video onaj za album Amande Shires, prvo što sam pomislio bilo je: Evo još jedne američke seljančice koja peva country i folk. I tu bi se priča sa njom završila da u jednom trenutku naš omiljeni Radio Paradajz nije pustio jednu od njenih pesama.

Jasno, pesma mi se dopala na prvo slušanje, pa sam pomislio da ne bi bilo zgoreg da potražim još neku.

Posle toga stvari su se odvijale neočekivanom brzinom. Dokopao sam se njenog poslednjeg albuma My Piece of Land (2016), a onda preslušao celi opus.

My Piece of LandIspostavilo se da je moj prvi utisak bio potpuno pogrešan. Amanda je zrela autorka koja iza sebe ima šest snimljenih albuma, supruga je talentovanog songwritera/gitariste/pevača Jasona Isbella (ex-Drive by Truckers) i nadareni violinista.

Malo kopanja po njenoj biografiji govori da je sa 15 godina zasvirala u pratećoj grupi legendarnog Boba Willsa, Texas Playboys. Svirati sa iskusnom ekipom koja je definisala podžanr countryja poznat kao Western swing podrazumevao je savršeno vladanje instrumentom. Uz njih se 2005. dokotrljala do debitantskog albuma koji je većim delom instrumentalan, ali ima i autorskih pesama u country maniru. Pauzu do snimanja drugog albuma dobro je iskoristila – preselila se u muzičku Meku, Nashville, stvarala poznanstva i napravila kreativni pomak od countryja. Na albumu West Cross Timbers (2009) ona već svira americanu dobro začinjenu zvukom violine. Pesme su joj naglašeno melodične, a njen glas me neodoljivo podseća na Kristin Hersh. U to vreme je upoznala Isbella i spetljala se s njim.

Poslednji album je smišljala i snimala dok je bila u poodmakloj trudnoći. Tematski, to je introspektivan rad; Amanda se pretvorila u znatiželjnog posmatrača koji odlično zapaža svet oko sebe. Ali, ma koliko ga vešto komentarisala, u pesmama često provejava svest o arhetipskim vrednostima koje pokazuju da je sazrela i kao osoba. Tako je “You Are My Home“, koja zatvara album, tačka na sva njena razmišljanja o mestu koje ima u zajedničkom životu i oda velikoj ljubavi koju ima za svoga partnera.

Kako je od svih relevantnih recenzenata dobila samo pohvale za svoj rad, ne sumnjam da će uskoro nastaviti sa uspešnom karijerom. Mogu i da naslutim o čemu će govoriti njene nove pesme – uloga majke u odrastanju jedne devojčice.