Mrtvorođenče

Komentarišući dane provedene u grupi Asia, Carl Palmer je zaključio kako niko od članova te supergrupe nije očekivao toliko veliki uspeh. “Bili smo engleska grupa koja nije zvučala američki, a singlovi su nam postali popularni i ušli smo u arenu stadionskog rocka. Sofisticirana muzika koju smo izvodili odjednom je pronašla put do publike.”

Uprkos tome, stvari se nisu odvijale pravolinijski, kako bi se očekivalo.

Tokom osamdesetih i devedesetih, uprkos velikom uspehu, grupa je stalno prolazila kroz krize. Okupljali su se za snimanje novih albuma i turneje, a pesrsonalne promene su bile toliko česte da publika nikada nije znala u kojoj postavi će bend istrčati na scenu. Posle još jedne od brojnih pauza, početkom 1999. godine, započeti su razgovori o ponovnom okupljanju.

Iako je sve počelo da se odvija po planu, postava John Wetton, Carl Palmer, Geoff Downes i David Kilminster nije zaživela jer se Downes predomislio. Wetton i Palmer su tada odlučili da pokušaju pod imenom Qango, koja bi bila svojevrsni spin off Asie.

Umesto Downesa angažovali su klavijaturistu Johna Younga, a ideja je bila da okosnica koncertnog repertoara budu pesme iz opusa Asie i ELP-a. Tokom 1999. vredno su se spremali za nastupe, ali od njih nije bilo ništa – Wetton je morao na operaciju ručnog zgloba. U februaru 2000. održali su pet koncerata (na jednom od njih im se pridružio i Keith Emerson), a u aprilu šest da bi, zbog nedostatka komercijalnog interesa, napokon digli ruke od svega.

QangoDonedavno sam mislio da nema nikakvih zvučnih zapisa koji su ostali iz ovog projekta. Live in the Hood (2000) je jedini i sasvim dobro ilustruje potencijal postave. Tehnički, nastupu se nema šta zameriti, sve su to vrlo kompetentni muzičari, a repertoar je sastavljen od dobro poznatih pesama. Sem jedne, ove koju danas slušamo, koja može da posluži kao ilustracija u kom smeru bi se kretala njihova nova muzika. Očigledno, Kilminster, kao čudo od deteta na gitari, dobio bi mnogo više prostora.

Iako Palmer tvrdi da su spremali nove pesme za snimanje albuma, o njima nigde nisam pronašao bilo kakve informacije da li su uopšte zabeležene, makar i kao demo verzije.

A možda se u jednom trenutku te pesme i pojave. Nikada se ne zna.