I mene da ogreje Sunce

Ako ste pratili američku nezavisnu scenu od pre petnaestak godina, sigurno se sećate početaka grupe The Black Keys. Ovaj neobičan dvojac je dosta neuspešno pokušavao da plasira svoju viziju rocka koja je bila neobična mešavina garažnog zvuka, bluesa i indie pristupa. Uprkos poteškoćama na početku karijere, za kratko vreme su prešli put od sviranja po klubovima do stadiona ponajviše zahvaljujući stalnim nastupima i interesantnim pesmama. No, Dan Auerbach, pevač, gitarista i glavni kretivac se nije zaustavio na tome.

Kada zaposedneš stadione, počinje da kaplje i veća lova, pa je Auerbach višak pametno investirao – otvorio je soptveni studio.

Trebalo je da prođe malo vremena da bi se čuo rezultat – njegov prvi solo album Keep It Hid (2009) je bio malo iznađenje za ljubitelje Black Keysa. Za razliku od zvuka matične grupe koji je moćan i “prljav”, ovaj album je tako “umiven”da priziva u misli klasične grupe s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih.

Kako Auerbachu ne nedostaje ideja za pesme, sa grupom istomišljenika formirao je The Arcs. Na albumu Yours, Dreamily (2015) ponudili su svoju varijantu power popa koji odlično funkcioniše i moderno zvuči. A onda se ponovo zatvorio u studio…

waitingonasongRezultat je nedavno objavljeni album Waiting On A Song (2017) koji me je uhvatio nespremnog, jer poslednje što sam očekivao je akustični album prozračne produkcije koji hvata iz prve. Uz prvoligašku studijsku ekipu koja na njemu svira, zanimljivo je i prisustvo nama dobro poznatih gostiju – Mark Knopfler, Jerry Douglas i legendarni gitarista Duane Eddy svojom svirkom daju poseban šmek finalnom zvuku koji na momente podseća na rad Jeffa Lynnea sa grupom Travellin’ Willburys.

Prvi singl “Shine on Me” je dosta dobar primer šta se može očekivati u nastavku. To je priča o nezadovoljnom tipu koji je imao problema u životu, ali je rešen da okrene novi list i krene dalje, ne predajući se.

Ostatak materijala je skoro perfektna šetnja kroz mnoge stilove i pokazuje da Auerbach nema problema sa inspiracijom i da dobro zna šta radi. Na ovom albumu nema slabih pesama, pa ga već nekoliko dana intenzivno slušam i ne mislim da prestanem.

A tako nešto mi se odavno nije desilo.