Nedelja je, 27-VIII-2017.

Reč gombа u mađarskom znači pečurku. Po načelima balkanskog špruhbunda, ovde se reči pozajmljuju pa ne vraćaju, a nekad se čak i vraćaju (stol – asztal – astal), pa kod nas gombu/gombicu ima zimska štrikana kapa, kod komšija susjeda gumb je dugme za pritiskanje, a kod nas se knedle sa šljivama zovu i gomboce sa šljivama. Možda može i sa nečim drugim, nismo se sretali. Neko reče da je video, čuj video, jeo i sa kajsijama.

Recept nije težak, u stvari recepata ima nekoliko. Može testo da se pravi od krompira, sa grizom, sa jednim jajetom, sa tri… gugao ume to da nađe. Šljive su upravo rodile i sad je vreme da priredite sebi jedno veličanstveno, poznavaoci (što kažu “ko, ne seri”) vele, skoro seksualno iskustvo. Spremite knedle, častite sebe.

Prijatan nedeljski ručak vam želimo.

Ovaj prilog je objavljen u kategoriji Koncepti, zz svašta i označen kao , , , , . Overite permalink.

Jedan komentar na Nedelja je, 27-VIII-2017.

  1. Pribi kaže:

    Ja sam pre neki dan prvi put kusao sa višnjama. Vredi probati. Drugačije je, neću tvrditi “bolje”, ali sigurno ću još ponekad poželeti takve, a ne original. A kao dete sam voleo da mi baka napravi sa pekmezom od šljiva, te su mi se više dopadale. Najverovatnije zato što su slađe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA ImageChange Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.