Zlikovac

Onomad sam po ko zna koji put naišao na naslove u kojima se pominje Sinead O’Connor. Više nemam stomak da čitam tekstove koji se nalaze ispod njih jer mi je muka od prepisivanja gluposti koje se množe neverovatnom brzinom i tabloidiziranja njenog nesrećnog života i zanimljivog muzičkog opusa.

Nije ona nesrećna zbog toga što pravi gluposti, već pravi gluposti zato što je bolesna.

Od kada je maestralno otpevala Prinčevu “Nothing Compares 2 U“, ušla je u muzičke anale i činilo se da je pred njom blistava karijera. No, uprkos očekivanjima, usledila je serija incidenata i kontroverznih ispada pa je pravo čudo što je uopšte nešto snimala i objavljivala.

Iza sebe ima deset studijskih albuma, četiri braka i isto toliko dece. I vrlo nezgodnu boljku (bipolarni poremećaj) za čije dijagnostifikovanje je lekarima bilo potrebno dvadesetak godina.

Gledajući njen muzički opus, prosto je neverovatno kako je uopšte uspela da snimi toliko albuma koji se, uz par izuzetaka, kreću od vrlo dobrih do odličnih.

Throw Down Your ArmsIako je početkom ovog milenijuma najavila da odlazi u muzičku penziju jer je bila umorna od pevanja pop/rock muzike, nije dugo izdržala u neaktivnosti. Tokom 2004. godine zapalila je na Jamajku, a ona je, izgleda, vrlo pozitvno delovala na nju. Opčinjena sopstvenim otkrićem pokreta Rastafarijanstva i drugačijim načinom života, vratila se sa snimljenim albumom Throw Down Your Arms (2005) u reggae maniru.

Ovaj album mi je, nekako, najdraži od svih koje je objavila. Pesme su pomno odabrane i uglavnom poznate, produkciju je potpisala izvesno najbolja ritam sekcija na svetu Sly Dunbar / Robbie Shakespeare, a tu je i moćna ekipa jamajkanskih studijskih muzičara, tako da sve savršeno dobro zvuči. I, naravno, kristalno čist glas Sinead koji je uvek u prvom planu.

Downpressor Man” je pesma koju dugo znam sa albuma Petera Tosha, koji je potpisan kao njen autor, mada se na mnogim mestima tvrdi da je u njen nastanak umešan i Bob Marley. U svakom slučaju, to je malo važno, jer je bazirana na dobro poznatoj spiritualnoj pesmi “Sinner Man“. Tosh je napisao tekst koji se oslanja na originalni u ideji, ali su stihovi potpuno drugačiji.

Na kraju, da razjasnim šta znači izraz po kome je pesma dobila ime. U rastafarijanskom žargonu misli se na osobu koja je mučitelj, silnik, tlačitelj… U suštini, ovo je pesma koja govori o zlikovcima, beloj eliti koja je kroz istoriju eksploatisala ljude i prirodna dobra Jamajke i zbog toga bi trebalo da ispašta.

Kada sledeći put vidite u novinama bombastični naslov u kome se pominje Sinead O’Connor, učinite sebi uslugu i nemojte da ga čitate, ništa pametno nećete naći u njemu. Utrošite to vreme za bilo koju pesmu koju ona peva.