Dendi

Već tokom 1965. godine The Kinks su jasno pokazali da se na njih može uzbiljno računati. Album The Kink Kontroversy nije bio samo zbir manje-više uspešnih singlica, već dobro osmišljen koncept koji je pokazao kakva su interesovanja Raya Daviesa. Istovremeno, ukazao je i na put kojim će grupa krenuti u budućnosti. Umesto rudimentiranog i ravnog zvuka bliskog garažnom roku, ponudiće svoju viziju popa/rocka specifičnog senzibiliteta po kome će ostati zapamćeni.

No, nije baš išlo sve tako glatko.

Davies se psihički i fizički slomio pod pritiskom neprekidnih nastupa. Došlo je vreme za pauzu i razmišljanje šta dalje da se radi, a satirični singl “Sunny Afternoon” je postao “pesma leta” 1966. godine i zamajac za pisanje pesama za novi album. Vreme odmora nije bilo potrošeno uludo.

Face to FaceFace to Face (1966) bio je brilijantan album koji mnogi kritičari spominju kao prvi konceptualni. Ako se pisanje pesama o svakodnevnom životu i običnim ljudima može nazvati konceptom. No, pokazao je da je Davies vanserijski pisac sa fenomenalnim darom zapažanja koji se ne libi da kritikuje i ismejava različite junake svojih pesama.

Pesma “Dandy” se savršeno dobro uklapa u taj manir. To je visprena priča o životu rok zvezde koja malo mari za svoju okolinu, a žene menja k’o čarape. Praktično kolebljivom, ali uz to i nesposobnom da stvari postavi na svoje mesto. Uostalom, šta bi se i moglo očekivati od autora koji je u vreme pisanja pesme imao tek 23-24 godine.

Mnogo godina kasnije, Davies je priznao da ma koliko je ovo pesma o njemu, više je o njegovom mlađem bratu Daveu (inače osnivaču grupe The Kinks) koji je važio za švalerčinu. Inače, braća nisu bila u dobrim odnosima – Dave je ubrzo izbačen iz sopstvene grupe.

Chasing all girls ostaje sport koji nikada neće izgubiti na popularnosti i ostaje kao neiscrpna tema za nove pesme.