Poljubio sam vrata

Ako ti je ćale poznati holivudski režiser, sasvim je prirodno da nastaviš porodičnu tradiciju. Za razliku od svoje mlađe braće, megazvezde Seana i pokojnog Chrisa, Michael Penn je više voleo muziku od glume. The Beatles su mu bili glavni uzori a, prema sopstvenim rečima, preloman trenutak u njegovom životu je bio susret sa Bobom Dylanom, koji je povremeno navraćao kod njegovog prvog komšije na partiju šaha. Dylan je hteo da se upozna sa klincem kome se dopadala njegova muzika, klinac je sa sobom poneo gitaru i tako su jedno popodne proveli zajedno sviruckajući i pričajući o muzici.

Ko od nas ne bi poželeo takvo okruženje za odrastanje…

Početkom osamdesetih, Penn je pokušao da se ozbiljnije bavi muzikom sa grupom Doll Congress. No, sem lokalne prepoznatljivosti, ništa nisu uradili. Razočaran, uključio se u porodični posao pojavljujući se u nizu televizijskih serija. Preokret je nastao u trenutku kada ga je brat Sean 1987. pozvao kao gostujućeg muzičara u šou program Saturday Night Live.

ResignedNastup u gledanom televizijskom programu ga je ponovo vratio muzici, pa je usledilo snimanje debitantskog albuma. Iako ni sam Michael nije verovao da će postići neki uspeh, March (1989) je dobio izuzetno dobre kritike, a i publika se pokrenula – pesma “No Myth” je postala jedna od slušanijih tokom zime 1990.

Pennovu muziku je lako prepoznati jer neodoljivo podseća na radove Johnna Lennona. Meni, po smislu za humor i cinizmu u tekstovima, vuče više na Elvisa Costella – što je, svakako, još jedan kompliment. Uostalom, prosudite sami.

The fire that this town can see
is me alight in effigy
I suppose baby don’t want me around
She threw my stuff into a pit
and laughed aloud as I dove after it
I suppose baby don’t want me around

Is this the place you want to be
Out of the woods
Out of control
and is it really only me
Who never gets here with you

She changed the number changed the lock
A rubber door in case I knock
I suppose baby don’t want me around

Is this the place you want to be
Out of the woods
Out of control
And is it really only me
Who never gets here with you

Looking up your balcony
by the light of the moon I will be
I suppose baby don’t want me around

The stars above they are not real
They are the sparks from smitten steel
I propose forging is making that sound

Baby don’t want me around
Baby don’t want me
I suppose my baby don’t want me around

Kao što se iz teksta vidi, “Me Around” je zabavna pesma o prekidu veze, ako tako nešto uopšte može da bude zabavno. Nonšalancija sa kojom je Penn izvodi čini da se odmah srodite sa njom, a stihovi poput “She changed the number, changed the lock/A rubber door in case I knock” istog trenutka izmame osmeh.

Sredinom devedesetih Penn je upoznao Aimee Man, a nedugo zatim s njom je uplovio u bračne vode. Poslednji album je snimio pre više od deset godina i izgleda da se bacio na pisanje muzike za TV – njegovo ime sam primetio na odjavnim špicama za serije Girls i Masters of Sex.

Priželjkujem Pennove nove pesme i album. Previše je sumornih stvari oko nas i preko je potrebno da nas neko ponovo nasmeje.