Ra

Mnogi recenzenti grupu Barclay James Harvest tretiraju kao drugorazrednu kopiju mnogo slavnijih The Moody Bluesa. Sa njima ne mogu da se složim jer BJH su bili kompetentni muzičari koji su pisali melodičnu i prijemčivu muziku. Imali su tu nesreću da u svojoj dugotrajnoj karijeri ne ubodu ni jedan veliki hit poput “Noći u belom satenu”.

Najzad, ko zna kako bi se stvari odvijale i sa The Moody Blues da im se nije desila velika pesma na samom početku karijere.

Upoređujući njihove opuse, spreman sam da ustvrdim da su BJH snimili više dobrih pesama, a od kraja šezdesetih pa sve do sredine sedamdesetih nanizali su seriju albuma koji nisu za potcenjivanje i napravili tranziciju od neke vrste pastoralnog rocka obogaćenog grandioznim aranžmanima i višeglasnim pevanjem do složenijih formi, bližih progresivnom.

Možda zrno njihovog neuspeha leži i u činjenici da su potpisali ugovor sa grupacijom EMI, tačnije etiketom Harvest na kojoj je objavljivan progresivni sadržaj, pa ljudi zaduženi za promociju nisu na njih obraćali veliku pažnju – glavni prihod je, kako dobro znamo, dolazio od njihovih vedeta, Pink Floyda. U takvim okolnostima, nisu stekli neku naročitu popularnost u Engleskoj, a Ameriku i da ne pominjem.

OctoberonOctoberon (1976) je njihov sedmi studijski album i upravo se pojavilo njegovo prošireno reizdanje. Početkom te godine BJH su se otisnuli na svoju prvu američku turneju, a plan im je bio da tamo i snime nove pesme koji je trebalo da producira Elliot Mazer, sa kojim su već sarađivali na prethodnom albumu. Ne znam šta je u Americi krenulo naopako, tek, krajem godine su se vratili, uleteli u studio i sami producirali Octoberon, verovatno najčudniji album u njihovom opusu.

Podeljen je, neuobičajeno, na “blue side” i “red side”, a pesme su raznolike, tako da im se tematika kreće između tradicionalnih ljubavnih do oštrih političkih, koje iskazuju strah od totalitarizma britanske vlade. Pesma “Ra“, koju je napisao njihov klavijaturista Woolie Wolstenholm, posebna je priča, jer potpuno odudara od svega ostalog i čini se kao da joj nije mesto na albumu.

Kao što znamo, Ra je bog Sunca u starom Egiptu. Tekst pesme kao da se uklapa u pomalo apokaliptičke stihove u još nekim pesmama, sa zamumuljenom porukom da će kazniti sve smutljivce:

Blazing Ra
God of old now broken and defaced
Punish all who’ve fallen from your grace
You whose power leaves the deepest scar
Mystic eye of heaven, Amun Ra

Uprkos nedostatku kohezije, Octoberon je postao prvi album grupe Barclay James Hervest koji je dospeo među 20 najboljih u UK.