Kiša će sve da spere

Moja mlada prijateljica se mesecima muči da me navuče na “njenu” muziku. Da ne bude nesporazuma, ona ima dobar muzički ukus. Samo se povremeno desi da zaluta u nekakav moderan indie folk, gde novih autora ima k’o kusih pasa, pa mi ništa od njenog izbora nije preterano interesantno. Svi oni mogu da mi budu deca, a njihova početna životna iskustva, o kojima pevaju, daleko su iza mene i ne mogu da se identifikujem sa njima.

Ipak, C. ponekad ubode i pravu pesmu.

Pesma “Make it Rain” je postala popularna pre par godina kada je iskorišćena za jednu od epizoda popularne serije Sons of Anarchy. Izvodio ju je Ed Sheeran, još jedan od tih mladih autora koji kucaju na vrata slave. Pesma ostavlja jak utisak kao priča o tipu koji ispašta grehe svoje porodice. Puna je bola, patnje i besa, sve do trenutka kada se isplakane suze pretvore u kišu koja će sve da spere sa njega.

Sama pesma nije postala neki hit, ali je pobudila veliko interesovanje (nekoliko miliona pregleda na Cevki) i tada je Sheeran objasnio da ona, u stvari, nije njegova, već da je autor njegov prijatelj Foy Vance, sa kojim je povremeno delio pozornicu.

Ko je sad pa taj?

Foy VanceUz malo raspitivanja na netu utvrđujem da je i Vance mlad autor, da ima snimljena tri solo albuma i zanimljivu životnu priču kao imigrant u Ameriku. I da su mu albumi jako zanimljivi. Njegova muzika je na neki način staromodna, pevački uzori su mu veliki majstori soula, a storytelling na tragu najvećih američkih rokera. I što je najbolje, njegov rad u proteklih desetak godina nije protekao nezapaženo. Pojavio se kao koautor jedne od pesama na poslednjem albumu veoma popularne Mirande Lambert, a izvršni producent njegovog poslednjeg albuma je niko drugi do Elton John.

Kako je Foy Vance vanserijski pevač, njegova verzija “Make it Rain” je mnogo bolja i ubedljivija od Sheerenove. Ne nalazi se na albumima, a nisam mogao da utvrdim da li ovaj snimak potiče sa nekog od objavljenih EP-ja.

Jasno, Foy Vance se kvalifikovao da ga i dalje držimo na oku… A C. za otkriće sledi javna pusa. Be right back