Kako smo bili lepi

I was blank as I could be
Hearing voices telling me
“Walk away from everything”
But where was I meant to go?
Far away from those I know
To some desolate below

Kao da smo, barem ovde, mogli da biramo…

Kako se godina bliži kraju, po starom običaju zatrpani smo albumima sa božićnim pesmama i raznim drugim glupostima, pa je sve teže odvojiti žito od kukolja. Recimo, dobro tempirani izlazak novog albuma grupe U2 je čisto gubljenje vremena koje sebi ne smete da priuštite. Ozbiljni recenzenti su se prosto utrkivali kako bi ga na neki način opravdali, dajući mu prelazne ocene između dvojke i trojke, a na njemu ne postoji trenutak koji se da upamtiti. Što se mene tiče dobili su čistog keca jer im se ovakav album potkrada već treći put za redom, pa bi bilo bolje da časno odu u penziju dok još uvek mogu to da urade.

S druge strane, Stuart Murdoch i njegovo čedo Belle and Sebastian nemaju nikakve probleme oko inspiracije, jer oni svoje ideje znaju da spakuju u kraću formu. Prvi EP (od tri najavljena) How to Solve Our Human Problems Part 1 (2017) je odličan, tako da jedva čekam kako će se stvari dalje razvijati.

How to Solve Our Human ProblemsI Murdoch, poput Bonoa, želi da popravi svet oko sebe. Ali za razliku od tog galamdžije, koji pretenduje da se bavi globalnim svetskim problemima i daljim ispiranjem mozga slušalaca braneći neodbranjive “velike teme” na patetičan način, Murdoch se zadovoljava “malim” stvarima koje se svakodnevno dešavaju svima nama. U njegovim pesmama nema velikih reči, velike produkcije i grandioznosti. I dalje je u pitanju bogata, brižno osmišljena, elegantna i lepršava muzika koja vas prvo privuče, a tek posle toga počnete da razmišljate o njoj.

Na ovom EP-ju je sve uobičajeno nonšalantno, opušteno i mudro sročeno. “We Were Beautiful” zvuči kao da je snimljena pre dvadesetak godina, u vreme kada su se Belle and Sebastian pojavili na muzičkoj sceni. U međuvremenu, mnoge stvari su se promenile i Murdock je svestan toga, ali ne želi da se menja njegova percepcija – on želi da sačuva “svoj” svet po svaku cenu, jer se samo u njemu komotno oseća. Da, u neku ruku smo se promenili, ali ne želimo da budemo deo onoga za šta mislimo da je pošlo krivim putem. Zbog toga je bolje da, iako smo svi zajedno fizički ostarili, ostanemo u glavama ono što smo nekada bili.

We were beautiful before this went down
We were beautiful before the years came
And turned it upside down
We were beautiful for all of time and space
I will tell it to the sun and I will tell it to your face

Tako da “žal za mlados'” nije samo stilska figura u pesmi, već poziv da se odupremo i sačuvamo vrednosti u koje odavno varujemo. Jer borba za “naš” svet, pa i ova na blogu, nikada ne prestaje.