Oštar pogled u svet

Jednih smo se otarasili, ali dođoše drugi!

iskrivljen pogled– A kad mogu da uradim ono što si ti uradio, pa sad više ne nosiš naočare? – povika prestolonaslednik. Eeeeee, mislim se, i u sebi opsovah šta smo se jednih naočara otarasili, a druge smo zaradili.

Najmlađi član naše porodice “vuče” slabovidost još od treće-četvrte godine. Od dečijeg očnog lekara smo dobili informaciju da je u njegovom uzrastu taj oblik slabovidosti i očekivan, jer oko ne raste istim tempom kao glava i ostatak tela, pa se dioptrija stabilizuje tek oko sedme godine života. Ali da ipak dolazimo na kontrole jednom godišnje.

To “jednom godišnje” kod državnog lekara nikad ne možeš da planiraš, jer je ili na bolovanju, ili na odmoru, ili na drugom bolovanju, a zamene nema. Tako smo na jednom od zakazanih (ali neodržanih) jednogodišnjih termina za pregled saznali da doktorka “nije dočekala penziju”. Kakav eufemizam. Zamenu nisu našli ni dok je bila “među nama”, a kad će naći to niko ne zna.

I tako smo bili osuđeni na privatne očne lekare. Očnih ordinacija po gradu koliko ti duša (ne) ište, ali specijalista za dečiju oftalmologiju je malo. Malo li je dece, šta li? Nađemo jednog u Borči, ali već sledeće godine – penzija. Dobro je, ne širimo virus.

Godine prolaze. Krenusmo u školu. U dogovoru sa učiteljicom izbegavamo sve klupe dalje od trećeg reda. Al’ to ne rešava problem. Vidimo da nije jedino dete u odeljenju sa problemom sa vidom, pa se raspitamo kako se roditelji snalaze. Uglavnom kao i mi – kod oftalmologa za odrasle, pa šta ti bog da.

reklama koja nije plaćenareklama koja nije plaćenaMeđutim, kuma iz drugog braka drugarice od komšinice od majke jednog drugara iz škole radi isključivo kao dečiji oftalmolog. Nije baš da se može podičiti pristupačnom cenom pregleda, ali nije baš ni da imamo nekog izbora. Na pregledu se ispoljila stara boljka – roditelji su već uveliko zabrinuti i iznervirani što dete ne vidi dobro, a dete je u želji da ne razočara roditelje. Kvazi-smirenom mi pristiže sećanje na sopstvene situacije iz detinjstva i posledične reakcije roditelja, pa teram sebe i lepšu polovinu da izađemo iz ordinacije. Naše prisustvo baš nikome tu ne može pomoći.

Dobismo nalaz. Miopija. U narodu poznatija kao kratkovidost. Nevelika, ali postoji. Naočare nositi samo za vreme časova i kući prilikom gledanja TV-a. Stakla su sa dioptrijom koja je “slabija” od ustanovljene, kako bi se očni mišići “naterali” da rade svoj posao. Vidimo se za pola godine.