Tebi putujem

Danas, za razliku od uobičajene vikend-skribomanije koju od mene povremeno trpite, prijatno ću vas iznenaditi izbegavanjem velike priče. Moju proteklu sedmicu je obeležilo pohađanje koncerta Josipe Lisac. U pokušaju da što duže u sebi zadržim što više od tog neverovatnog događaja, delim sa vama matičnu izvedbu pesme koju je Josipa izvela sa grupom Chui, a koju sam tog 14. februara u centru Sava čuo prvi put.

Ne bi čovek očekivao od Josipe i ovako nešto, zar ne? Ili – možda i bi?…

Josipa i ChuiU određenom času negde pri sredini koncerta, Josipa je pomenula svoju sklonost za saradnjama. Kao svaki pravi umetnik, ona neprekidno traga za novim iskušenjima, za posebnim prilikama da dotakne nešto novo. Jedna od takvih prilika je došla kad je dobila poziv od zagrebačke jazz grupe Chui. Po sopstvenim rečima, nije znala za njih: male klupske scene Zagreba polako nestaju pod pritiskom nekog novog, umetnosti nesklonog doba, pa ona nije imala gde da ih čuje ranije i tako sazna za njih. To je tužno, reče Josipa, jer album na čijoj numeri je gostovala beše toj grupi već četvrti.

Josipa veli da ju je fasciniralo to što joj je ponuđena savremena muzika, onakva kakvu bi neko i zamislio da se stvara 2018. godine. I zaista, nemam na tu misao šta da dodam: ostajem ulovljen ovom sjajnom muzikom.

Grupa Chui je instrumentalni kvartet koji čine klavijature, saksofon, bas i bubnjevi, a stil u kojem stvaraju se može opisati kao moderna verzija izrazito ritmičnog električnog džeza sa mnogo sklonosti ka eksperimentu u zvuku. Ne bih vas zadržavao u istraživanju: pokušajte sami; ako ste skloni takvoj muzici, mogli biste se vrlo prijatno iznenaditi.

Klavijaturist grupe, Toni Starešinić, inače je i redovni član fenomenalnog pratećeg benda Josipe Lisac. Uz osnovnu svirku, čovek je veoma vešt sa anahronim Moog bas registrom i raznim space effect zvukovima, što je očigledno doneo sa sobom u taj bend. To se pokazalo kao značajan pomak u ukupnom zvuku Josipinih aranžmana, koji su – a treba li uopšte da naglašavam? – danas sveži i zanimljivi koliko samo mogu biti.

Chui i Josipa

Neka sluša ko ima uši. Neka čuje ko ima dušu.