Једна од пре: мрачна ти нешто та комора

Физика је чудо једно, ради бесплатно и никад не упадне у несташицу. Ради и за викенд и празнике, верске и државне, раде сва одељења, чак и оптика. Сама спроводи своје законе, не тражи да јој се оснује посебна полиција за то.

За ефекат мрачне коморе је, вели, потребан мрак и комора са рупом. Оно што обично не каже је да је за бољи ефекат потребан бољи мрак и ситнија рупа. А шта ако није баш тако јако мрак, и ако је рупа омањи прозор? Па… добија се фотка.

Ове боје не бих приметио никад. Нисам их приметио док нисам ово снимио па погледао у екранче. Скроз у страну од текућег пројекта, забасах у физику.

Тај пројекат је трајао отприлике три минута. За разлику од оног фотографског гледања, кад око тражи нешто занимљиво а прескаче обично, хтео сам да снимим призоре које виђам сто пута и пролазим поред њих. Јер их не снимам скоро никад, а онда се после испремешта намештај, зидови се префарбају, замени се ово оним и више није као што је било. А онда не могу да се сетим како је било пре, јер нисам снимио, само осећам да ми нешто фали.

Па сам тако кренуо да фоткам све тако неке обичне ствари, које не само што видим него и њима баратам више пута, а не снимим их скоро никад. Овај купатилски прозор се дира двапут годишње, кад се отвори и подупре летвом, и кад се затвори. Ајде без нишањења, одокативно, нећу чак ни да окрећем екранче да видим шта радим. Први снимак сам мало подбацио, четврт крила је истрчало. Ајд опет.

Види боје! Погледам на зид и, виђе врага, и тамо боје. Онда се сетим да сам тај ефекат виђао и раније, у неком другом купатилу, кад седнем на престо и прозор ми је иза леђа. Доле плаво, горе црвено, јер комшијин зид није омалтерисан. Наравно да сам то заборавио, јер тамо комшијин зид покрије сенка доста пре поднева. Зато то видим само ујутро, а док се расаним – заборавим.

У овом случају, међутим, прозор гледа на северозапад, комшијина авлија је поприлично зелена а зид далеко, па она трава (и други коров) сија зелено, а горе се небо наместило да је баш плаво. Наравно, то кад прође кроз рупицу, тј прозор, продужи праволинијски, није нама светлост ништа крива, и добијемо обрнуту слику на зиду. Неоштра? Јесте, зато треба смањити бленду, тј направити још мањи прозор… ал’ не бих се бавио смањивањем прозора, мени фотка довољно добра и овако.