Antarktik

Muzičari poput britanskog kantautora Ala Stewarta su zaista retki. Nemoguće je ne voleti njegove pesme. Iza njegovog blagog i nenametljivog vokala uvek se kriju neke interesantne teme, muzika mu je naglašeno melodična sa pamtljivim refrenima, svirka je uvek vrhunska i besprekorna, a velemajstor je da pomeša istorijske fakte sa stvarnim životom. Njegov bogat opus neizmerno volim i često slušam, a jedina mu je zamerka što nije objavio ništa novo u poslednjih deset godina.

Ne verujem da je u pitanju nedostatak inspiracije, već pre nezainteresovanost industrije zabave za ovakvu vrstu muzike.

Inspiraciju za pesmu “Antarctica” Stewart je našao u istinitoj priči o osvajanju Južnog pola. Pre sto i kusur godina u ovu avanturu su se upustila dva prekaljena istraživača i avanturista. I to u isto vreme. Jednu ekipu je predvodio Norvežanin Roald Amundsen, a drugu Britanac Robert Scott.

Amundsenov tim je bio uspešniji iz više razloga. On je dobro upoznao život Eskima tokom svoje ekspedicije na Severni pol, a njegova ekipa je proučavala tehnike preživljavanja u surovim uslovima, uključujući način ishrane, kretanje po ledu i odeću od krzna koju treba nositi. Za vuču saonica koristili su pse, a sami su se kretali na skijama.

Last Days of the Century (1988)I dok su Norvežani metodično olakšavali prtljag na sankama kako bi im psi što duže izdržali, Britanci su na Južni pol stigli sa suviše „teškom artiljerijom”. Sem pasa, imali su i motorne sanke, ali su se one vrlo brzo pokvarile, zatim male ponije, koji su bili potpuno neadaptirani na klimu i brzo su uginuli, a umesto krznene koristili su vunenu odeću koja se u surovim uslovima pokazala potpuno neefikasnom. I pešačili su, što ih je dodatno usporavalo….

Tako je Amundsenova ekipa stigla na odredište mesec dana pre Scottove, postala slavna, a Sott i ekipa su se našli zarobljeni u ledu pri povratku, gde su pronađeni smrznuti tek posle pola godine.

Ako se ova pesma pažljivo sluša, odmah postaje jasno da u njoj Stewart ne prepričava peripetije oko ove mitske ekspedicije već je koristi kao metaforu za nešto drugo. Osvajanje nedostižne žene, hladne kao led, zahteva podjednak rizik i napor kao i osvajanje Južnog pola.

Često sa fatalnim posledicama. Sarcastic smile