Okrutni čoveče

Rhiannon Giddens je jedna od najinteresantnijih američkih pevačica koje su se pojavile u poslednjih desetak godina. Pored pevanja, virtouz je u sviranju violine i bendža, a brusila se u grupi Carolina Chocolate Drops, specijalizovanoj za izvođenje starinske folk/bluegrass muzike.

Poslušajte ovo: biće vam odmah jasno.

Ključni trenutak u njenoj karijeri se desio kada se u njenom životu pojavio ovde mnogo puta pominjani T-Bone Burnett.

Rhiannon GiddensNjegovom iskusnom oku i uhu nisu mogli da promaknu talenti koje je Giddensova imala, pa ju je ekspresno uključio u sopstvene poduhvate (Lost on the River, koncerte kojima je promovisana muzika iz filma Inside Llewyn Davis). I producirao njen album Tomorrow Is My Turn (2014) koji je pokazao kako ona zbilja suvereno vlada svim vidovima roots muzike. Referenca koja je izložila Rhiannon Giddens najširoj publici takođe dolazi 2014. i iz iste saradnje: T-Bone je pozvao Rhianon u VIP ekipu koja je iznedrila neobični i fantastični autorski projekat The New Basement Tapes.

Pesma koju danas slušamo je stara i predstavlja klasik roots muzike.

Lydia Mendoza je bila jedna od najpoznatijih pevačica meksičko-američke muzike u prošlom veku. Zvali su je “Ševa sa granice”. Imala je dugu i impresivnu karijeru, a umrla je u 91. godini. Današnjim rečnikom, bila je jedna od prvih songwriterki u XX veku. Prve snimke je napravila još 1928. godine, a svoj najveći hit “Mal Hombre” otpevala 1934. Pesma je doživela toliku popularnost da je mnogi danas smatraju “narodnom”.

Mal Hombre” je, zaista, starinska priča. Mlada devojka pada na šarm iskusnog frajera koji je, jelte, po običaju, “upropasti”. No, razliku od mnogih pesama na ovu temu, u kojima nesrećne devojke očajavaju i pate sve u nadi da će se stvari nekako izgladiti, naratorka se rešava da bitangi sve saspe u lice. Epitete ne bira (“ti si svinja, zlo”), ne priznajući poraz i tvrdeći da je cela situacija kroz koju prolazi samo čini jačom.

Očigledno, “osvešćene i osamostaljene žene sigurne u sebe” su patentirane mnogo ranije nego poslednjih par decenija. Sarcastic smile