Ko sam ja da ti skidam zvezde sa neba

Da li se to mančesterska muzička scena malčice umorila u novom milenijumu?

Mančester je jedan od onih gradova za koje su vezane različite asocijacije. Iz njega je u XIX veku krenula industrijska revolucija koja je promenila lice celog sveta. Ljubitelji fudbala će odmah pomenuti velike klubove Manchester United i Manchester City, a kada je reč o muzici, u ovom gradu još od šezdesetih postoji jaka scena koja je u svakoj narednoj deceniji iznedrila neke globalnim razmerama važne izvođače.

Gotovo neverovatan podatak, s obzirom na to da trenutno u Mančesteru živi jedva nešto više od pola miliona stanovnika.

Da pomenem samo neke od najvažnijih izvođača koji potiču iz Mančestera.

Šezdesete: Wayne Fontana and The Mindbenders, The Bee Gees, The Hollies, Herman’s Hermits, John Mayall… Sedamdesete: 10cc, Barclay James Harvest, Buzzcocks, Elkie Brooks, Van der Graaf Generator… Osamdesete: Joy Division, The Smiths, The Fall… Devedesete: Oasis, Inspiral Carpets, The Verve, Happy Mondays… Nekoga sam i zaboravio, no složićete se: pomenuta imena se nalaze u svakoj iole ozbiljnoj muzičkoj enciklopediji. To je i razlog što mnogi Mančester doživljavaju kao “najmuzikalniji grad u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

I Am Kloot (2003)I Am Kloot je jedna od mančesterskih grupa koja je mnogo obećavala u novom milenijumu. No, okolnosti im nikako nisu išle na ruku. Prekinuta snimanja, problemi sa diskografskim kućama, povremena dezorijentisanost… Sve su to razlozi zašto nisu postali veći i uticajniji uprkos sasvim dobrom repertoaru koji se može proveriti na šest studijskih albuma. Možda je u pitanju i usko, lokalno gledište kojem je sklon John Bramwell, autor većine pesama. Elem, kroz njih se naslućuje kako mu se život odvija između pijančenja u lokalnom pubu i gluvarenja u kući, uz cinično komentarisanje svega onoga na šta nailazi između te dve tačke.

Pesma “From Your Favourite Sky” odlično ilustruje pomenuti manir. Bramwell (narator) očigledno ima problem sa nekom devojkom, no bez stava je šta da dalje učini. Umesto da nastupi muški, pa šta god da se desi, radije će da se prepusti maštanju i kafanskom filozofiranju kako bi sakrio sopstvenu nesigurnost.

A od toga, znamo, nema nikakve koristi.