Pesma tri nimfe

You and me and the devil makes three…

Vi tražite veliku sreću, vas trojica što ste sada u lancima. Naći ćete je, ali ne u obliku koji vi želite. Ali prvo prvo morate preći dug i težak put, put ispunjen opasnostima. Videćete svašta. Predivne stvari. Videćete kravu na krovu kuće. I mnogo drugih čudesa, o da. Ne mogu vam reći koliko će dug biti vaš put, ali ne bojte se prepreka, jer sudbina je već odredila vašu nagradu. Iako će put krivudati, o da, i vaša srca će biti umorna, ipak ga morate pratiti sve do spasenja.

O, brother!

Legenda kaže da su braća Koen imala sreću što su se T Bone Burnettu obratili dok je scenario za njihov sledeći film bio još uvek u fazi skice. Naime, zamislili su da parafraziraju HomerovuOdiseju” kroz priču iz vremena Velike depresije u SAD i za razvoj fabule su im trebale dve-tri pesme iz klasičnog deep south repertoara koje će se ugraditi u film. T Bone Burnett je odavno poznat ne samo kao vrstan poznavalac, već i kao superioran producent na polju američke izvorne muzike – drugim rečima, izvesno nije postojao bolji izbor od njega za taj posao.

Original Soundtrack - O Brother, Where Art Thou? (2000)

Međutim, stvari su se otele kontroli. Burnett se pojavio sa hrpom predloga među kojima nijedan nije zaslužio da bude odbačen. Na kraju je za film izabrano petnaestak tema, od kojih je desetak neposredno uticalo na tok scenarija filma, ponekad čak i mimo prvobitnog plana braće Koen. Na soundtrack albumu koji je pratio film našlo se još nekoliko numera koje, eto, zamalo da stanu u film, ali se nije dalo… Ima tu svega: gospela, bluegrass motiva, delta bluesa, countryja, ma svega onog što danas možemo podvesti pod krovni pojam american root music. Nije se štedelo ni u izboru saradnika koji su tu muziku snimili. Pesmu koju danas slušamo pevaju a cappella tri kraljice američke izvorne muzike: Emmylou Harris, Gillian Welch i Alison Krauss; nisam siguran da je bolji izbor uopšte bio moguć.

Niste gledali film O Brother, Where Art Thou? Snađite se kako znate i svakako to učinite. Potpisniku ovih redova, to je jedan od najdražih filmova koje je gledao u poslednjih dvadesetak godina. Inače, ono ludilo koje su Soggy Bottom Boys otpevali u studiju i još par puta u filmu jedan je od prvih priloga ove rubrike. Muzika iz filma je takva da zaslužuje potpunu pažnju, pa gledajte šta ćete.

Proročište uvek pogađa.
Proročište uvek pogađa. Na vama je samo da najpametnije iskoristite ono što vam je dato na znanje.

Proročište uvek pogađa.